U rukama Damira Sekulića slama postaje umetnost!

Žene u Tavankutu žitarice ne koriste samo za hleb, već od njih izrađuju slike i predmete. Ovo jeste priča o slami i ručnom radu, samo ovoga puta u glavnoj ulozi je muškarac.

Umeće pletenja slame poznato je skoro svakoj ženi u Tavankutu, a ovo mesto poznato je upravo zahvaljujući njima. Već godinama u njihovim rukama od žitarica nastaje umetnost. Zato se mnogi zbune kada u rukama Damira Sekulića vide slamu.

„Ne dozvoljavam da mi se neko petlja u moj posao, jer ako ostavim ovo tu, znam koju sam nijansu slame sam stavio i onda najbolje da ja to odradim sam", rekao je Damir Sekulić iz Donjeg Tavankuta.

Kao dete od bake je učio prve korake pletenja slame. Nastavio je da uči u osnovnoj školi u slamarskoj sekciji.

Kaže da su se uglavnom prijavljivale devojčice. „Moj brat i ja, mangupa dva, otišli smo zbog devojčica najviše, ne interesuje nas slama, mene je potajno interesovala ali nisam rekao,  tako smo krenuli. On je brzo odustao, ali ja sam nastavio dalje“, ispričao je Damir.

Od tada nije prestao. Počeo je sa jednostavnijim predmetima, a sada je vičan i sliku da napravi, ali i da ukrasi jaja, za koja kaže da je potrebno najviše strpljenja. Hobi mu je vremenom prerastao u posao, od koga, pored onoga u štampariji, može dodatno da zaradi. Ali dok je došao do zarade morao je puno da uči.

„Niko nije odvao svoju tajnu. Znači, svoj zanat si sam otkrivao i ne prenosiš ga drugima nego sam sebi zacrtaš cilj i šta ćeš probati da odradiš od te slame“, kaže Damir.

Izbor i sušenje žitarica takođe je deo koji učite sami. Iako u obzir dolaze sve žitarice, Damir kaže da su pšenica i spelta kao tvrde pogodne za pletenje, a da je ječmena slama najzahtevnija jer ne puca prilikom peglanja.

„Što se tiče boje, nijansiranja slame – sve zavisi. Ja kući sadim u bašti i kad je do pola zreo klas – berem i jedan deo stavljam pod šupu na promaju i bude crvenkasto-roze slama, a ako stavim na sunce onda će biti zlatno žuta. To su sve neke tajne“, objasnio je Damir.

Prvi predmeti od slame i slike počele su da se izrađuju pre nešto više od pola veka, prvenstveno u dokolici, kao hobi. Danas je slamarstvo zaštitini znak Bunjevaca, ali i Hrvata u Tavankutu. Damirov već 15 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи