U podnožju Caričinog grada otkriveno najstarije naselje na Balkanu

U blizini Caričinog grada kod Lebana tim srpskih i austrijskih arheologa otkrio je lokalitet iz neolita. Cilj međunarodnog projekta je da se detaljno istraži praistorija leskovačke kotline i Puste reke koji predstavljaju važan region južnomoravskog sliva.

Svaki udarac krampom donosi novi dokaz o životu na području lebanske opštine u doba neolita. Na metar i po dubine vidljivi su obrisi jama i kuća. Na Svinjaričkoj Čuki pronađeni su delovi keramičkih posuda i figurina. Među njima je kremen od kojeg je pravljeno oruđe za rad.

„Artefakti se podudaraju sa materijalom koji je u ovom okruženju ali ima i sirovina koje su došle sa drugih područja. To je taj poznati balkanski kremen“, kaže Mihael Brandl sa Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Beč.

Balkan, a posebno Srbija još od praistorije predstavljaju važan koridor za migraciju stanovništva. Kako su se ovde naselile prve zajednice zemljoradnika i stočara utvrđuju naši i austrijski stručnjaci.

„Svinjarička Čuka je važna oblast u regionu južnomoravskog sliva koji je ključan za razmevanje širenja neolita od Anadolije ka centralnoj Evropi“, kaže direktorka Instituta za orijentalnu i ervopsku arheologiju u Beču, Barbara Horeš.

„Lokalitet Svinjarička Čuka je prvo iskopavanje u Srbiji sa austrijskim učešćem, što je još jedna činjenica u raznovrsnoj naučnoj i kulturnoj saradnji“, kaže opunomoćeni ministar Ambasade Austrije Sabine Krojsenbruner.

To su prva sistematska istraživanja praistorije leskovačke kotline. Prezadovoljni su dosadašnjim rezultatima.

„Na njemu su zastupljeni periodi od gvozdenog doba kao najmlađeg perioda praistorije do neolita, odnosno, ranog neolita“, kaže Aleksandar Bulatović sa beogradskog Instituta za arheologiju.

„Cilj je da ovde nađemo jedno naselje koje nismo imali prilike da vidimo do sada u Leskovcu. Znači, najstariji period naseljavanja. Mi smo imali samo slučajne nalaze a ne i naselja“, kaže areholog Narodnog muzeja „Leskovac“ Vladimir Stevanović.

Istraživanje ovog lokaliteta trajaće od tri do sedam godina. Nadaju se da će napuniti i vitrine leskovačkog Narodnog muzeja i stranice svetskih naučnih časopisa. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара