Južnoafrička Republika legalizovala upotrebu marihuane, ali u kući

Najviši sud u Južnoafričkoj republici legalizovao je pravo odraslih da upotrebljavaju kanabis na privatnom posedu, prenosi Bi-Bi-Si.

Odluka o legalizaciji i uzgoju marihuane za privatnu upotrebu donesena je jednoglasno. Međutim, Južnoafrička vlada usprotivila se legalizaciji, tvrdeći da je droga štetna za zdravlje ljudi.

Sve je počelo kada su se tri korisnika marihuane suočila sa suđenjem zbog upotrebe marihuane. Branili su se tvrdeći da zabrana predstavlja ograničavanje slobode njihovog izbora i zadire u njihov privatni život.

„Ukoliko odrasla osoba koristi ili uzgaja marihuanu u privatne svrhe, to neće biti prekršaj“, navodi se u odluci suda. Nezakonito je koristiti kanabis u javnosti i prodavati i distribuirati ga.

Savet za razvoj kanabisa pozdravio je odluku Ustavnog suda i pozvao vladu da odbaci optužbe protiv osoba kod kojih je pronađana droga.

„Vlada bi trebalo da bude liberalnija i trebalo bi da legalizuje upotrebu marihuane i u javnosti“, rekao je Džeremi Ekšn, predsednik Daga stranke koja se bori za upotrebu kanabisa.

Kanabis se naziva "dagga" u Južnoj Africi.

Ova presuda podsetnik je da je ustav Južnoafričke Republike jedan od najliberalnijih u svetu i da podržava pojedinačna prava, u ovom slučaju, pravo na uzgoj i pušenje vlastite marihuane.

Odluka Ustavnog suda prioritet daje pitanju privatnosti i pravu osobe da čini ono šta želi u vlastitoj kući.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво