Nema više „talak, talak, talak“, muslimanima u Indiji zabranjen „momentalni razvod“

Vlada Indije odobrila je mere kojima će biti sprovedena odluka indijskog suda o zabrani „momentalnog razvoda“ muslimanskim muškarcima.

„Momentalni razvod“ vrši se tako što muškarac tri puta kaže reč „talak“, što na arapskom znači razvod, navodi AP.

Razvod je važeći i ako muškarac reč ispiše na papiru ili zabeleži u elektronskoj formi, a važi u bilo kom trenutku i muškarac reč ne mora da izgovori tri puta zaredom, dodaje agencija.

Do sada, takva praksa bila je legalna u Indiji, međutim, sud je doneo odluku da „talak“ krši ustavna prava muslimanskih žena, navodi AP.

Većina od 170 miliona sunita u Indiji vođena je zakonima koji dozvoljava ovakav vid razvoda.

Vlada će imati šest meseci da dobije odobrenje parlamenta kako bi mere postale zakon, ali će i tokom tog perioda muškarci odgovarati za korišćenje ovakvog vida razvoda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво