Igle u jagodama izazvale paniku u Australiji

Vlasti Australije naredile su istragu nakon nekoliko slučajeva otkrivanja šivaćih igli skrivenih u jagodama, što je izazvalo paniku širom zemlje, a u šest država su već otkrivene gajbice jagoda sa iglama u sebi, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar zdravlja Greg Hant nazvao je čin „podlim“, a jedan čovek je završio u bolnici sa lakšim povredama nakon što je pojeo jagodu sa ilgom u sebi.

Veliki broj isporuka jagoda u Australiji je povučen ili vraćen, a najveći prodajni lanci na Novom Zelandu prestali su da prodaju australijske jagode.

„Ovo je pokvaren i podao zločin i napad na javnost“, istakao Hant, naredivši sveobuhvatnu istragu.

Prvi slučajevi prijavljeni su u Kvinslendu prošle nedelje, ali se posle toga proširilo i na Novu Južni Vels, Viktoriju, Australijsku Prestoničku Teritoriju, Južnu Australiju i Tasmaniju.

Policija Kvinslenda ponudila je 100.000 australijskih dolara (72.000 dolara) kao nagradu za informacije koje bi pomogle u hvatanju ili otkrivanju počinioca.

„Kako neko pri čistoj svesti može da ugrozi nečiji život čineći ovakav strahovit čin“, upitala je premijerka Kvinslenda.

Najmanje šest brendova - "Berry Obsession", "Berry Licious", "Love Berry", "Donnybrook Berries", "Delightful Strawberries" and "Oasis", pogođeni su panikom, a uzgajivači su zabrinuti da će negativno uticati na čitavu proizvodnu industriju jagoda, koja godišnje zarađuje oko 100 miliona dolara.

Prodaja jagoda pala je širom Australije, a zbog toga su cene u Zapadnoj Australiji već pale ispod proizvodnih, prenosi Ej-Bi-Si.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 18. sep 2018, 00:49)
nb [neregistrovani]

(Ne)ljudi bez savesti!

Pocinioci ovakvog zla ce se naci u zatvoru gde im je i mesto. Garantovano!

(ponedeljak, 17. sep 2018, 18:09)
Rada [neregistrovani]

Kontrola kvaliteta

kakva postoji u Evropi a sigurno i u Australiji sigurno je postavljena tako da može da se sledi ko je proizvođač tih jagoda, kada su pakovane i ko je radio u smeni kada su pakovane. Ako ništa od toga "ne mogu" da utvrde, bojim se da su rezultati istrage bili "politički nekorektni" pa ih ne objavljuju.