Muralu u Rajićevoj vraćen stari sjaj

Tržni centar „Rajićeva", koji se nalazi u centru Beograda, proslavio je prvi rođendan otkrivanjem osveženog murala na obližnjoj zgradi u Rajićevoj ulici, koji je nastao 1984. godine kao autorsko delo profesora Čedomira Vasića i grupe njegovih studenata sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Restauraciju murala u Rajićevoj ulici radio je tim studenata Fakulteta likovne umetnosti u Beogradu, predvođen profesorkom Vesnom Knežević.

Kneževićeva je rekla da je jako srećna što je mural u Rajićevoj restauriran, jer je na njemu radila kao student, a ovoga puta je bila profesor koji je vođa tima.

Zahvalila je tržnom centru „Rajićeva" zato što je prepoznao likovne vrednosti i istorijsku važnost ovog murala i uložio sve napore da se obezbede sredstva za njegovu restauraciju.

Između ostalog, zahvalila je i studentima koji su radili na ovom projektu jer su, kako je dodala, uložili velike umetničke napore da se povrati stari sjaj i likovne vrednosti koje nosi ovaj mural.

Gradski urbanista Milutin Folić je rekao da je ulična umetnost prioritet.

„Svi mi ponekad nađemo vremena da odemo u neku galeriju ili muzej, ali ulična umetnost je tu stalno sa nama i oko nas i zbog toga je ona izuzetno važna. U ime Grada Beograda obećavam da ćemo nastaviti samostalno ili u saradnji sa ljudima koji žele da pomognu sa osveženjem murala", rekao je Folić.

Generalni direktor izraelske kompanije „Ashtrom International", koja je gradila tržni centar, Zahi Boneh istakao je da su udruženim naporima, u saradnji sa profesorkom Knežević i studentima, osvežene boje murala, koji je oslikan 1984. godine i koji je predstavljao „slobodu umetnosti".

Dodaje da će osveženi mural u narednim godinama biti simbol prosperiteta i uspeha „ovog neverovatnog grada".

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam govorila je o značaju tržnog  centra „Rajićeva" za građane Beograda.

„Ovaj predivan tržni centar ne bi imao nikakav smisao da nije namenjen vama (građanima) i vašem svakodnevnom životu. Ovde imate parking, restorane, kupovinu, hotel – sve na tako dobroj lokaciji", istakla je ambasadorka.

Navodeći da se obično za rođendan dobijaju pokloni, naglasila je da je ovog puta tržni centar bio taj koji je darivao poklon građanima Beograda „simboličnim renoviranjem simboličnog murala, iz 1984. godine".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. sep 2018, 01:15)
anonymous sasa [neregistrovani]

Pamtim to kao da je bilo danas!

Često sam kao mali dolazio u Beograd i svaki puta kad sam šetao knez mihajlovom bacio bih pogled na u to vreme veliku sliku. Ostalo mi je misao da je to naslikan Đorđe Balašević a da li i sada ne znam!