Njiva i okućnica kao teretana

Za osvajanje olimpijskih medalja poljoprivrednicima nisu potrebne posebne pripreme, kažu meštani Koceljeve koji su ovog vikenda domaćini Republičkih seoskih olimpijskih igara. Oni stiču sportsku kondiciju i dobijaju snagu u svakodnevnom radu.

Tamnavsko pobrđe im je teren, a njiva i okućnica teretana. Uzbrdo-nizbrdo od bašte do šume, povuci, ponesi, i po suncu i po snegu – posla uvek ima.

„Svaki dan se ovako trenira: Utovarimo i istovarimo po 20, 30 metara drva. Bolji trening nam ne treba“, kaže Nenad Ilić.

Šljivom su sušare napunili u junu, kazane će ovog meseca, a do kraja nedelje i ambare kukuruzom.

„Za seljaka i vrednog poljoprivrednika svakog dana ima posla od ujutru do uveče. Seljak ne radi nedeljom, crvenim slovom i na dan slave“, rekao je Božidar Radovanović koji, kako ističe, snagu crpi iz zemljoradnje i zdrave, prirodne hrane sa sela.

Od rada, kažu, imaju duplu korist – prihod i kondiciju. Za više od 17.000 obradivih hektara u opštini, svako domaćinstvo ima bar jednog poljoprivrednika-sportistu. Spremni su i za vile i za teglu.

„Igramo fudbal, stoni tenis, basket sve to ali kad se dođe na imanje ovo je najbolji rekvizit“, rekao je Aleksandar Đurić pokazujući vile.

Zagorka Ilić ističe da se pojede sve što se spremi. "I vredni su i radni i jedu. Spremam zimnicu, 300 tegli sam spremila – sve se to pojede", rekla je Zagorka.

Od domaće volje i snage korist imaju i gosti i prolaznici. Za pomoć na koceljevačkim zaseocima ne treba ni traktor ni šlep-služba.

„Dizali smo pre neki dan traktor sa prikolicom od 1.600 kila, ima se snage – može se“, kaže Ivan Nikolić.

Medalji se zato na seoskoj olimpijadi najviše nadaju u nadvlačenju konopca. Sportski duh koceljevačke desetočlane ekipe težak je skoro tonu i po.

broj komentara 0 pošalji komentar