Kraj jedne ere, „Folksvagen“ prekida proizvodnju „bube“

Nemački „Folksvagen“ prestaće da proizvodi kultnu „bubu“, od kojih je prva sišla za fabričkih traka daleke 1938. godine. Proizvođač automobila saopštio da će se umesto toga fokusirati na terenska vozila i električna vozila.

Kompanija je odlučila da prekine proizvodnju u fabrici u Meksiku, ali ne pre nego što u julu sledeće godine izbaci dva posebna izdanja "Final Edition SE" i "Final Edition SEL". Biće dostupni kao kupei i kabrioleti.

„Gubitak 'bube' posle tri generacije i sedam decenija probudiće brojne emocije od poklonika kultnog automobila“, rekao je direktor američkog „Folksvagena“, Hinrih Voebken.

„Buba“ je prvobitno dizajnirana 30-ih godina prošlog veka u Nemačkoj kao ekonomičan automobil za široke mase. Posle Drugog svetskog rata postala je izuzetno popularna širom sveta, posebno kod mladih.

Popularnosti je doprineo „Diznijev“ film The Love Bug iz 1968. godine, a te godine je „Folksvagen“ prodao više od 423.000 primeraka u SAD.

Automobil je postao ikona hipi pokreta i kontrakulture tokom 60-ih godina, ali je polako tokom 70-ih počela da opada prodaja, da bi 1978. „Folksvagen“ odustao od proizvodnje „bube" svuda sem u fabrikama u Meksiku i Brazilu.

Ipak, nemački proizvođač je pokušao da oživi kultnog četvorotočkaša redizajnom 1998. godine. Nova „buba“ najviše je privlačila ženske kupce.

Uprkos prekidanju proizvodnje, u „Folksvagenu“ ostavljaju mogućnost da bi „buba“ možda u budućnosti mogla da se vrati.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво