Gradonačelnica američkog gradića: Ponosna sam na srpsko poreklo

Saradnja između Ohaja i Srbije koju su započeli vojnici, polako se širi i na civile. Grad Kraljevo potpisao je sporazum o bratimljenju sa Južnim Juklidom. Na čelu tog malog grada nedaleko od Klivlenda već deceniju i po je gradonačelnica srpskog porekla.

Jedini gradonačelnik srpskog porekla u SAD. Prva žena na čelu Južnog Juklida u Ohaju. Četiri puta uzastopno pobednica izbora za gradonačelnika. Američki mediji su 2003. pisali da su sa Džordžin Velo u politiku ušle porodične vrednosti.

„Čitala sam komentare ljudi da prvi put imaju gradonačelnika kome mogu uvek da se obrate. Mislim da je to zbog mog porekla. Mi Srbi smo vrlo topli i ljubazni ljudi. Ali nikad nisam dozvolila da ljubaznost pogrešno shvate kao slabost. Jer Srbi su jaki, bore se za ono u šta veruju. Način na koji su me odgajali roditelji i baba i deda najviše je uticao na to kakva sam danas kao gradonačelnica“, kaže Džordžin Velo, gradonačelnica Južnog Juklida.

Poverenje je, kaže, stekla rezultatima, iskrenošću i odbijanjem da obeća ono što ne može da ispuni. Iako je u Srbiji boravila ranije, sada je prvi put došla kao gradonačelnica.

„Prvobitno je trebalo da se Kraljevo pobratimi sa Klivlendom koji u Ohaju ima najveći broj Srba. Međutim, gradonačelnik Klivlenda je tada rekao da u Ohaju postoji gradonačelnica Srpkinja, koja je veoma ponosna na svoje poreklo. Nadam se da ćemo sarađivati u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, ali i da će Kraljevu značiti naše iskustvo borbe za ekonomski razvoj i zadržavanje mladih. Jer, kada sam ja postala gradonačelnica, prosečna starost je bila 64 godine, a sada je 37“, ističe Džordžin Velo.

„Kraljevo ima jednog novog partnera. To je na prvom mestu Južni Juklid, a treba reći i gradonačelnicu lično koja je pokazala veliku zainteresovanost za naše mesto, za našu kulturu, za našu tradiciju“, navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

I razmena simboličnih poklona sa gradonačelnikom Kraljeva pokazala je koliko Džordžin Velo ne staje u kalup tipičnih političara. Poklanjala ih je duže od dvadeset minuta i za svaki rekla šta predstavlja njoj i njenim sugrađanima.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

lep gradic

sa 3000 stanovnika.

(sreda, 12. sep 2018, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

kraljevo

kako je to lepo...svaka cast ! Jos kada bi mogla da nam pomogne da prosek godina starosti u Kraljevu bude ispod cetrdeset.

(sreda, 12. sep 2018, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

"Сарадња између Охаја и Србије коју су започели војници"

Pa zar 99 godine nisu oni i njihovi vojnici zapoceli saradnju i bratimljenje sa celom Srbijom, koje im nikada necemo zaboraviti. Svaki put se zgrozim i prodju me zmarci kad vidim njihove vojnike i zvanicnike zajedno sa nasima! Uzas.

(sreda, 12. sep 2018, 17:42) - nb [neregistrovani]

Re: Svaka cast

"Da uvedu jednu liniju od ajrudruma Kraljevo"
Evo potvrde (na moj raniji komentar):
Kao po receptu. Ovo je prvo potrazivanje na "Listi zelja". Bice ih jos mnogo vise. Doduse ne razumem sta je to "ajrudruma", al' mogu da predpostavim.
Poz.
P.S. Ceo svet vam duguje sve. Zivot vam duguje. Attitude is: "I am entitled to it". Wrong! Very wrong!!!

(sreda, 12. sep 2018, 15:11) - Душан [neregistrovani]

Прави пут

Баш дивно. Пријатељство уместо ароганције.

(sreda, 12. sep 2018, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

re

Pa lakse ce iz Kraljeva u Juklid da se ide nego u Beograd, jer nema direktan voz Beograd - Kraljevo. O Boze...

(sreda, 12. sep 2018, 13:39) - gedza [neregistrovani]

Lepa prica

Trebalo bi uspostavljati veze sa ljudima naseg porekla koji su uspesni i priznati u sredinama gde zive i rade, jer takva priznanja nastaju samo zbog kvaliteta koji imaju.Mnogo tu moze da se nauci a i pomoc nije iskljucena ako zatreba.Nasi politicari bi trebalo da imaju mnogo vise sluha za dijasporu, zbog mogucnosti koje se otvaraju za obe strane.

(sreda, 12. sep 2018, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Da uvedu jednu liniju od ajrudruma Kraljevo