Gradonačelnica američkog gradića: Ponosna sam na srpsko poreklo

Saradnja između Ohaja i Srbije koju su započeli vojnici, polako se širi i na civile. Grad Kraljevo potpisao je sporazum o bratimljenju sa Južnim Juklidom. Na čelu tog malog grada nedaleko od Klivlenda već deceniju i po je gradonačelnica srpskog porekla.

Jedini gradonačelnik srpskog porekla u SAD. Prva žena na čelu Južnog Juklida u Ohaju. Četiri puta uzastopno pobednica izbora za gradonačelnika. Američki mediji su 2003. pisali da su sa Džordžin Velo u politiku ušle porodične vrednosti.

„Čitala sam komentare ljudi da prvi put imaju gradonačelnika kome mogu uvek da se obrate. Mislim da je to zbog mog porekla. Mi Srbi smo vrlo topli i ljubazni ljudi. Ali nikad nisam dozvolila da ljubaznost pogrešno shvate kao slabost. Jer Srbi su jaki, bore se za ono u šta veruju. Način na koji su me odgajali roditelji i baba i deda najviše je uticao na to kakva sam danas kao gradonačelnica“, kaže Džordžin Velo, gradonačelnica Južnog Juklida.

Poverenje je, kaže, stekla rezultatima, iskrenošću i odbijanjem da obeća ono što ne može da ispuni. Iako je u Srbiji boravila ranije, sada je prvi put došla kao gradonačelnica.

„Prvobitno je trebalo da se Kraljevo pobratimi sa Klivlendom koji u Ohaju ima najveći broj Srba. Međutim, gradonačelnik Klivlenda je tada rekao da u Ohaju postoji gradonačelnica Srpkinja, koja je veoma ponosna na svoje poreklo. Nadam se da ćemo sarađivati u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, ali i da će Kraljevu značiti naše iskustvo borbe za ekonomski razvoj i zadržavanje mladih. Jer, kada sam ja postala gradonačelnica, prosečna starost je bila 64 godine, a sada je 37“, ističe Džordžin Velo.

„Kraljevo ima jednog novog partnera. To je na prvom mestu Južni Juklid, a treba reći i gradonačelnicu lično koja je pokazala veliku zainteresovanost za naše mesto, za našu kulturu, za našu tradiciju“, navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

I razmena simboličnih poklona sa gradonačelnikom Kraljeva pokazala je koliko Džordžin Velo ne staje u kalup tipičnih političara. Poklanjala ih je duže od dvadeset minuta i za svaki rekla šta predstavlja njoj i njenim sugrađanima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара