Neiskorišćenom lozovičkom oniksu Blagoje daje novu svrhu

Selo Lozovik nedaleko od Jagodine nekada je bilo prepoznatljivo po rudniku oniksa. Rudnik odavno ne radi, ali tu je kamenje koje obradom postaje prelep poludragi kamen. Porodica Blagojević iz Lozovika se više od dvadeset godina bavi obradom tog kamena.

Alati za obradu kamena postoje, ali Blagoje za rad koristi isključivo strug. Više od tri godine bilo mu je kaže potrebno da otkrije suštinu oniksa, prelepog poludragog kamena, izuzetno teškog za obradu.

„Rudarski posao, nimalo nije lak, jedino što ja taj posao volim pa mi nije težak i radim ga sa voljom. Kad uzmem kamen u ruke tog momenta imam ideju šta mogu od njega da napravim“, kaže Blagoje Blagojević.

Posle oblikovanja, sledi poliranje za koje je uz organizaciju i prodaju predmeta zadužena supruga Marina.

„Nikad dok se kamen ne ispolira ne možete da vidite lepotu kamena. Tad dobije svoj sjaj, a posebno kad je namenjen za nešto kao što su čiraci“, objašnjava Marina Blagojević.

Svaki kamen priroda je učinila jedinstvenim. Lozovički oniks prepoznatljiv je po bojama, ali izgleda da meštani nisu dovoljno cenili blago koje im je nadohvat ruke.

Skoro svaka druga kuća u Lozoviku napravljena je na temeljima od oniksa. Od ovog plemenitog materijala meštani su nekada zidali čak i štale, poput ove.

Od oniksa se pravi nakit, ali i upotrebni predmeti. Mašta i spretne ruke uz puno rada donose i zaradu. Ipak, malo je zainteresovanih koji bi učili zanat. Već neko vreme u radionici je i vajar iz Kraljeva kome Blagoje otkriva tajne rada sa oniksom.

„Jako je zgodno kad ima neko ko se time bavi ko može da prenese neka svoja iskustva pogotovu ovde Blagoje obrađuje kamen mašinski, na mašinskom strugu, kao metal“, ističe Bogdan Vasić, vajar iz Kraljeva.

Predmeti iz radionice u Lozoviku svoj novi dom pronašli su širom sveta. Oniks zovu i draguljem duhovne snage, a Blagoje veruje da mu upravo oniks daje snagu da vredno radi i na pragu osme decenije života.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 18:52)
marina [neregistrovani]

samo da se zna ovo je Lozovik kod Jagodine

divan prilog

(utorak, 11. sep 2018, 15:56)
anonymous [neregistrovani]

svima na nauk

da covek ne poveruje sta sve imamo. ima Lozovicka cesma stara nekoliko vekova na Autoputu za Nis a ako je ovakopod yemljom nije ni cudo sto je ta vekovna izvorska voda toliko dobra!!!