Upoznajte Dragana Kuveljića, predstavnika Srbije na svetskom takmičenju za najboljeg nastavnika

Srbija će na svetskom takmičenju za najboljeg nastavnika imati tri predstavnika. Predstavljamo vam još jednog od njih. Dragan Kuveljić je učitelj u prijepoljskoj Osnovnoj školi „Milosav Stiković“.

I prvog jutra nove školske godine, kako to iz jutra u jutro već tri godine rade, letnje emocije četvrtaci Dragana Kuveljića podelili su u podsticajnom krugu svoje učionice – maštaonice.

„Mi se zovemo grupa 'Mašta', a ovaj krug je znak vetrenjače, jer kada dunu vetrovi promena, jedni grade zidove, a drugi grade vetrenjače. Mi, pošto imamo vetrenjaču, mi se menjamo, a oni koji grade zidove oni se ne menjaju“, objašnjava Diko Langović, učenik OŠ „Milosav Stiković“ iz Prijepolja.

Diko je nagrađen prvim besplatnim zagrljajem zbog upravo rođenog brata, a onda su prionuli timskom pisanju sastava od izrečenih osećanja.

„Moj najveći zadatak je kako da ih angažujem da oni sami budu konstruktori svojih znanja, da rade u timovima, da se dogovaraju, da posle izveštavaju, a sve u jednoj relaksirajućoj atmosferi, da su slobodni da kažu svoje mišljenje, da imaju kritički stav o tome što govore...“, ističe Dragan Kuveljić, profesor razredne nastave i kandidat za najboljeg učitelja sveta.

Ocene su im samo podsticaj za dalje napredovanje, dodaje učitelj, koji uživa i bezrezervnu podršku roditelja.

„Mi smo često i van učionice, idemo do Doma kulture, do Muzeja, do manastira Mileševe...“, kaže Janja Tomašević iz iste škole.

„Pored znanja, učitelj uči da budu deca koja ne prave razliku jedno među drugima, ovde su svi jednaki i uči ih prvenstveno da budu ljudi“, ističe roditelj Suzana Dučić.

Sve sa preko 2.000 sati stručnog usavršavanja, učitelj Kuveljić trudi se da pretoči u nastavu, potpisujući kao koautor i dva priručnika za učitelje i nastavnike sa jednostavnim savetom.

„Da ih ohrabrim da se ostave tradicionalne nastave, da se ostave katedre, da oni budu saradnici, partneri, motivatori, usmerivači, a u stvari deca da rade“, objašnjava Kuveljić.

I to je formula stalnog osmeha na licu Draganovih učenika, koji za svakog gosta pripreme i posebnu poruku. Nama upućena je da će se šansa ukazati onog časa kada odlučiš da se boriš...

Oni se, usmereni od svog učitelja, za bolje sutra maštom i radom bore.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво