Raj za egzotične ptice u Rasinskom okrugu

Da postoji retka i dragocena kolekcija od čak 50 velikih papagaja koji mogu da dožive duboku starost i preko sto godina, sa tri kontinenta u Rasinskom okrugu, skoro je nepoznato ljudima i u Aleksandrovcu. Iz ljubavi, vredni domaćini Saša i Snežana Miodragović izgradili su za deset godina, pravi raj za ptice iz egzotičnih krajeva sveta.

Dominiraju afrički papagaji a po lepoti izdvajaju se i plavožute i zelenokrile are iz Amazonije, australijski edeli i nekoliko vrsta kakadua. 

Saša Miodragović, vlasnik ptičijeg zoološkog vrta u Aleksandrovcu od prošle godine ima ženku sivog afričkog žakoa. 

„Već je naučila da kaže poljubac. Malo se plaši od kamera, ali je to normalno. To je jedna od najintelegentnijih vrsta papagaja na svetu“, objasnio je Saša.

Mnogo je ljubavi i znanja potrebno da se neguju ove egzotične ptice. U poslu Saši i Snežani pomažu deca.

„Pre deset godina meni su roditelji kupili prvog papagaja i to na moju inicijativu. Kupili su mi prvog afričkog sivog papagaja i meni se to svidelo“, kaže Nebojša Miodragović.

„Želim da budem veterinarka, želim da hranim ove papagaje i čuvam i lečim i da nastavim ono što moji roditelji rade“, kaže Helena Miodragović.

Uslovi za život papagaja su skoro nestvarni. Imaju optimalnu temperaturu, vlažnost vazduha, redovnu raznovrsnu hranu. Trenutno ručno hrane dva ptića koji će za koji mesec napustiti inkubator.

„Podrazumeva se besprekorna higijena, ljubav, sveža voda, hrana, da bih othranila malo ptiče da bude posle velika ptica“, rekla je Snežana Miodragović.

Kaže da ima troje dece tako da joj nije teško. 

„Ja čuvam ptice od malena i ovde svakodnevno dolazim, uživam u ovom egzotičnom raju“, kaže Aleksandar Živadinović, komšija Miodragovićima.

Papagaji kod Miodragovića žive lagodno pod budnim okom staratelja. Svaka ptica ima prsten, a Saša ih poznaje u dušu.

Najstariji mužjak u ovom ptičijem zoološkom vrtu je malo ljubomoran na njega, jer posvećuje veliku pažnju lepoj zelenokriloj ari, poreklom iz Brazila. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи