U Titovom „kadilaku“ za 700 evra u predsednikovom raju

Trideset i osam godina posle smrti Josipa Broza Tita, ostrvce Vanga, gde je bila rezidencija bivšeg jugoslovenskog predsednika, uskoro će biti otvoreno za turiste, piše „Jutarnji list“.

Još se čeka odluka hrvatske vlade o tome pod kojim uslovima bi turisti mogli dolaziti u obilazak rezidencija koje su oduvek bile pod strogim sigurnosnim merama.

Sve je spremno da prvi posetioci dođu na Vangu koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dve VIP ture po Brionima koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je koristio Tito.

Problem je samo u tome što još nisu dogovoreni uslovi kako će turisti posećivati Vangu jer je reč o zaštićenom objektu za koji je do sada trebalo imati posebnu dozvolu.

Da bi se došlo na Vangu, trebalo je podneti molbu s ličnim podacima. To znači da neće moći da se organizuju masovniji dolasci turista.

Upravnik Nacionalnog parka Brioni Marno Milotić rekao je da očekuju odluku Vlade pod kojim će uslovima turisti moći na Vangu.

Nije definisano da li će gosti morati da prolaze i detaljne preglede pred odlazak na Vangu gde je i dalje zabranjeno fotografisanje.

Na Vangi je vreme stalo, sve je kao u Titovo vreme, čuva se sav inventar koji se koristio dok je Josip Broz tamo provodio gotovo šest meseci u godini i gde je primao goste iz sveta.

Turisti će uskoro moći da vide deo prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vreme ostrvce je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu.

Predviđeno je da turisti mogu da razgledaju i vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlo i muškat, a u rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka s arhivskim vinima koja se nigde ne mogu kupiti.

Turisti će moći da razgledaju i slovenačku sobu i ribarski indonezijski salon koje je koristio Tito, foto-laboratoriju i radionicu iz njegovog vremena.

Tito je na Vangi imao i radionicu, a tu je primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Beloj vili. Na Vangi su i zasadi mandarina i drugog voća.

Posetioci će moći da se provozaju i Titovim „kadilakom“, ali pola sata vožnje košta 700 evra.

Uz posetu Vangi predviđa se i VIP tura za turiste koji će moći da vide Belu vilu i Primorku do koje će voditi turistički voz.

U neke od Titovih objekata dolaze gosti, ali se oseća i zub vremena, iako je sačuvano sve što je Tito koristio za života.

Ove godine značajnije je poskupelo i iznajmljivanje reprezentativnih objekata iz Titovog vremena pa su cene više i za 400 odsto u odnosu na prošlo leto.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво