Da li je nepristojno spavati na podu na aerodromu?

Pre nekoliko nedelja, londonskim aerodromom „Stansted“ patroliraju kontrolori koji sprovode novu meru – zabranu spavanja unutar terminala! Ukoliko se nekom od putnika to slučajno desi, probudiće ga odmah, pišu britanski mediji.

Terminal za odlaske se tokom noći ponekad i potpuno zatvara za putnike.

Reakcije su podeljene: neku aplaudiraju ovoj odluci, a neki su zaprepašćeni. 

Iz „Stansteda“ su odluku obrazložili u saopštenju u kojem su naveli da postoje „brojni razlozi zašto se periodično zatvara zgrada terminala noću – radovi na aerodromu u sklopu transformacije u vrednosti od 600 miliona, kao i omogućavanje čišćenja i drugih priprema za sledeći dan“.

U saopštenju podsećaju putnike da ne spavaju na terminalu i da ne stižu na terminal mnogo pre zakazanog leta.

Portparol aerodroma rekao je britanskom Telegrafu da je bilo mnogo putnika koji su ostajali tokom čitave noći na terminalu, pojedini donesu „kamp krevete“, vreće za spavanje i drugu pokretnu opremu za spavanje kako bi izbegli plaćanje hotela.

Kako objašnjavaju iz Stansteda, to zna da ometa ostale putnike i osoblje, koji ne mogu od njih da prođu ili da sednu.

„Postoji veliki broj opcija da se to izbegne, na aerodromu i u blizini postoji smeštaj. Postoji veliki broj hotela kao i opcija preko sajta Airbnb“, kaže portparol aerodroma.

On ističe da spavanje u sedećem položaju ne predstavlja problem, kao i da će se oni putnici kojima je tog dana otkazan ili odložen let, ukoliko im kompanija preko koje putuju ne obezbedi smeštaj, tretirati drugačije u odnosu na ovo pravilo.

Popularni sajt „Spavanje na aerodromima“ (Sleeping in Airports) sakuplja ocene i izveštaje putnika o aerodromima širom sveta.

Sajt u ovom slučaju piše da mnogi aerodromi nisu zvanično uveli ovu zabranu i da vas neće izbaciti sa terminala, ali će vas pitati zašto niste u hotelu i tražiće vam dokaz da putujete sledećeg dana.

Sa druge strane, ističu na sajtu, postoje aerodromi koji olakšavaju putnicima da se odmore tokom velikih pauza između letova.

Na primer, prošle godine je Aerodrom „Shipol“ u Amsterdamu postavio krevete na rasklapanje za putnike kojima su letovi otkazani zbog snežnih oluja.

Takođe, mnogi aerodromi u Americi rade slično. Među njima su Majami, bostonski „Logan“, Dalas/Fort Vort i čikaški „O'Her“, navodi Telegraf.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво