Proslava „zlatnih“ svadbi u Trsteniku

Ovog vikenda, „zlatnu“ svadbu u Trsteniku, zajedno je, prvi put, proslavilo 14 parova. Kao nekada, pre 50 godina, u svečanoj sali za venčanja opštine Trstenik organizovana je svečanost pod nazivom „Najlepša promocija ljubavi“.

U ovom mestu sa oko 17.000 stanovnika, gde je već godinama negativan prirodni priraštaj, na ovaj način mladima se daje primer da je dugotrajan brak osnov porodice i uspešnog života.

Bila je to ljubav na prvi pogled kada su u pitanju Todorovići. Zabavljali su se kratko, od početka februara do prvog maja 1968. godine. Pešice su, pre pedeset godina, došli od Lopaša do Trstenika na venčanje.

„Imamo porodicu, imamo ćerke, unuke, praunuke, tri praunuka imamo. To je za nas veliko za pedeset godina“, kaže Milijana Todorović.

„Biti u braku 50 godina. Ima tu različitih puteva. Ima i trnovitog puta, a ima i slatkog i lepog puta i lepog života. Čini mi se da sam najsrećniji čovek koji postoji“, ističe Ratko Todorović.

Donosili su vodu sa izvora, namicali koru hleba, gradili zajedno svoje ognjište. Ljubav, tolerancija i razumevanje, kako ističu mnogi supružnici na ovom skupu, najbolji su recept za dug i uspešan brak.

„I da treba stvoriti porodicu, imati decu, živeti sa nekim, deliti dobro i zlo i na kraju dočekati tu svadbu od 50 godina“, kaže Slavica Salaman iz Trstenika.

„Opština Trstenik i naš Crveni krst po prvi put organizuju ovakvu jednu svečanost, a u cilju da instituciju braka očuvamo, da sve lepe i zdrave vrednosti ispromovišemo, da svi ovi ljudi budu primer nekim mlađim generacijama koji se sve teže odlučuju na takav korak, da stupe u brak i stvaraju porodicu“, navodi Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik.

Sa skupa je potekla inicijativa da se u Trsteniku sagradi Gerontološki centar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво