Ništa od povratka kultnog „ponija“, cena previsoka!

Pre dve godine povratak kultnog bicikla „poni“ propraćen je velikom medijskom pompom, ali ta je priča, čini se, završena.

Kako prenosi hrvatski Poslovni dnevnik, BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke od „ponija“, a „Gorenje“, koje je u to vreme računalo da će iskoristiti robnu marku iz socijalizma, omiljenu na prostoru cele bivše Jugoslavije, navodno je pronašlo kupca za firmu „Gor kolesa“, ali ne otkriva o kome je reč.

„Gorenje“ je firmu „Gor kolesa“ (fabrika za proizvodnju bicikala „poni“) osnovalo sa 650 hiljada evra, nakon što je od poznatog brenda „Rog“ (koji je otišao u stečaj), otkupilo prava na proizvodnju „ponija“, podseća ljubljanski Fajnens.

„Gorenje“ je imalo 61,5 posto udela u zajedničkom preduzeću, dok je BTC imao 38,5 posto kapitala.

Krajem prošle godine pojavila se potreba za dokapitalizacijom, u čemu BTC nije učestvovao, tako da je firma u stopostotnom vlasništvu „Gorenja“.

Pre toga, inače, bila je planirana prodaja „ponija“ s modernim karakteristikama i to u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Međutim, prodaji nisu pomogle ni prodajne akcije velikih trgovaca poput „Merkatora“ i „Tusa“, jer su mnogi već prilikom predstavljanja bicikla bili sumnjičavi zbog cene od 329 evra za osnovni model, dok je najskuplja verzija koštala čak 789 evra.

I tu je, čini se, uzrok neuspeha celog poduhvata, tvrde izvori ljubljanskog lista, jer na tržištu ima puno sličnih bicikla po znatno nižoj ceni.

A koliko je uopšte proizvedeno „ponija“ u „Gorenju“ nisu hteli da kažu.

Međutim, priznali su da su odustali od najavljenih rokova, tri do četiri godine, u kojima je firma trebalo da počne da donosi dobit.

„Nije tačno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnju 'ponija', ona se i dalje odvija u ograničenoj meri“, kažu iz „Gorenja“, potvrđujući informaciju o prodaji preduzeća „Gor kolesa“, što je u skladu sa strateškom orijentacijom „Gorenja“ da se usredsredi na osnovnu delatnost, proizvodnju i prodaju kućnih uređaja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи