Planinari našli „rimski“ most, desetak kilometara od Užica

Na samo desetak kilometara od Užica, nalazi se izuzetno lep most na Derventi, pritoci Đetinje. Nije zaštićen, ne zna se ni kad ga je ni ko sagradio, a meštani ga zovu „Rimski“.

Ne zna se šta sve pamti lučna ćuprija od sige na Derventi osim rečnih bujica i brojnih putnika. O njoj od detinjstva brine sada 81-godišnjak Borisav Mitrović.

„Kosim, molim ljude da ne vuku puno preko njega. Siga je vađena gore na Suvom vrelu, pričali su stari da je ova siga sva na leđima doneta, donelo roblje i ovi naši radnici rimskim tim ljudima koji su radili ovaj most“, kaže Borisav Mitrović iz Gajeva.

Graciozno nadvijen nad bistrom Derventom, još uvek se koristi. Planinari su ga otkrili slučajno idući ka Drežničkoj Gradini.

„Mi smo ostali zapanjeni lepotom i načinom kako je ovaj most izgrađen rešili smo posle toga da napravimo jednu planinarsku stazu koja bi krenula uz Derventu, od Potočanja da bi što više ljudi ovuda prošlo“, kaže planinarski vodič PD „Rujno“ iz Užica, Ivan Obućina.

Arheolog-kustos Narodnog muzej iz Užica, Radmila Jović, kaže da s obzirom na način gradnje, na to kako je kamen slagan, da je most lučni, može se reći da je most ne iz rimskog, već iz kasnijeg, iz turskog perioda.

U svakom slučaju, nestvarno je da je takva građevina nezaštićena, kažu i stručnjaci kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji će pokrenuti proceduru zaštite vremešne ćuprije na Derventi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи