Marija Kiri prva na listi „100 žena koje su promenile svet“

Čuvena naučnica poljsko-francuskog porekla Marija Kiri proglašena je u anketi Bi-Bi-Sija za najuticajniju na listi sto žena koje su promenile svet.

Tako su odlučili čitaoci Bi-Bi-Sijevog časopisa Histori, koji su Mariju Kiri svrstali na prvo mesto, jer je ona bila prva osoba koja je osvojila dve Nobelove nagrade - za fiziku 1903. i za hemiju 1911. godine, ali i zbog istraživanja radioaktivnosti.

Na drugom mestu našla se američka aktiviskinja Roza Parks, koja je odbila da ustupiti svoje mesto u autobusu belcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem mestu je Emelin Panherst, jedna od osnivača Socijalno-političke unije žena, koja je doprinela da žene dobiju pravo glasa.

Četvrto mesto zauzela je engleska matematičarka i pionir računarskog programiranja Eda Lavlejs, dok je peta britanska hemičarka Rosalin Frenklin, koja je doprinela razumevanju molekularne strukture DNK.

Anketa koju je Bi-Bi-Si sproveo svojevrsno je priznanje ženama koje su ostvarile neverovatna dostignuća, izjavila je Henali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženja za prava žena „Fouset sosajeti“.

Na listi se među prvih 20 nalaze još i bivša britanska premijerka Margaret Tačer, Devica Marija, spisateljica Džejn Ostin, princeza Dajana, Amelija Erhart, prva žena pilot koja je avionom sama preletela Atlantik, majka Tereza...

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 12. avg 2018, 04:47) - D. Savic N. J. [neregistrovani]

Jedna mala dopuna

Neznam zasto se u celom tekstu izostavlja njeno zvanicno I puno prezime. U tekstu se samo spominje njeno poljsko_ francusko poreklo sto je tacno ali se nigde ne navodi njeno devojacko poljsko prezime, kojeg se ona nikad nije odrekla. Tako da I zvanicno navedem da je puno ime velike Poljakinje Marija Sklodowska_ KIri.

(subota, 11. avg 2018, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Margaret Tacer?

Bas bih voleo da cujem obrazlozenje cime je Margaret Tacer zaduzila covecanstvo

(subota, 11. avg 2018, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

Занимљиво

Све су из западних држава...
Зашто РТС објављује овакве текстове?

(subota, 11. avg 2018, 16:53) - dannyfischer [neregistrovani]

maria kiri

very strong karakter