U Jadranskom moru živi 30 vrsta ajkula!

Oko 30 vrsta morskih pasa, koji su bezopasni, žive u Jadranskom moru, kaže doktor Mirko Đurović iz crnogorskog Instituta za biologiju mora i podseća da u poslednjih tridesetak godina nije zabeležen bilo kakav napad na čoveka.

У Јадранском мору живи 30 врста ајкула! У Јадранском мору живи 30 врста ајкула!

Možemo konstatovati da naše ajkule, da kažemo ne grizu, ima mnogo morskih pasa, ali oni su uvek najvećim delom svog života na otvorenom moru, objašnjava Đurović.

Prema njegovim rečima, svake godine u ovo vreme, bez konkretnog razloga, pojavljuju se medijski naslovi o ajkulama u vodama Jadrana, javlja Radio-televizija Crne Gore. 

Dr Đurović ističe i da veliki broj kruzera poseti crnogorsko primorje, što ne utiče na kvalitet morske vode, te je ona prve kategorije, ne samo na otvorenom moru, već i uz obalu.

Inače, usled klimatskih promena dolazi i do rasta temperature mora. Iz crnogorskog Instituta za biologiju mora kažu da je ustanovljeno da prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni, što pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

„Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode“, naglasio je Đurović i dodao da nove, otpornije životinjske vrste potiskuju domicilne.

„Samim tim pričine određenu štetu, koja se, pre svega, odnosi na smanjenje u ribarstvu, dakle zauzimanje prostora u odnosu na domaće vrste“, zaključio je Đurović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво