U Jadranskom moru živi 30 vrsta ajkula!

Oko 30 vrsta morskih pasa, koji su bezopasni, žive u Jadranskom moru, kaže doktor Mirko Đurović iz crnogorskog Instituta za biologiju mora i podseća da u poslednjih tridesetak godina nije zabeležen bilo kakav napad na čoveka.

Možemo konstatovati da naše ajkule, da kažemo ne grizu, ima mnogo morskih pasa, ali oni su uvek najvećim delom svog života na otvorenom moru, objašnjava Đurović.

Prema njegovim rečima, svake godine u ovo vreme, bez konkretnog razloga, pojavljuju se medijski naslovi o ajkulama u vodama Jadrana, javlja Radio-televizija Crne Gore. 

Dr Đurović ističe i da veliki broj kruzera poseti crnogorsko primorje, što ne utiče na kvalitet morske vode, te je ona prve kategorije, ne samo na otvorenom moru, već i uz obalu.

Inače, usled klimatskih promena dolazi i do rasta temperature mora. Iz crnogorskog Instituta za biologiju mora kažu da je ustanovljeno da prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni, što pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

„Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode“, naglasio je Đurović i dodao da nove, otpornije životinjske vrste potiskuju domicilne.

„Samim tim pričine određenu štetu, koja se, pre svega, odnosi na smanjenje u ribarstvu, dakle zauzimanje prostora u odnosu na domaće vrste“, zaključio je Đurović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 18:38)
anonymous [neregistrovani]

Bogami

Kakve da su daleko im lepa kuca bila

(petak, 10. avg 2018, 14:34)
anonymous [neregistrovani]

A tek na kopnu

Lako ćemo za ajkule u moru, a šta je sa kriminalcima na kopnu koji slobodno šetaju, rade šta hoće i imaju punu podršku ljudi na vlasti?