Majstor Janoš ne dozvoljava da nestanu instrumenti iz Karpatske nizije

Janoš Vrabel iz Čoke već četiri decenije pravi retke arhaične instrumente koji su se nekad svirali u Karpatskoj niziji. Odrastao je u Banatskoj ravnici pa je od onoga što je priroda nudila kraj Tise i Zlatice učio da pravi razne sviraljke. Njegovi instrumenti veoma su traženi i u svetu, a sve više je, tvrdi Janoš, i mladih obrazovanih ljudi u Srbiji koji se interesuju za etno-muziku.

Pištaljke od vrbe, zove i trske napravio je još kao dete. Želeo je da svira na starim instrumentima koje je bilo teško nabaviti, pa je obilazio stare ljude koji su ih koristili i muzeje gde su bili izloženi. Gledao je, učio, skicirao, uzimao mere i pravio ih kod kuće.

„Mene je interesovalo kakav je to instrument, šta je to ustvari, pa sam počeo da popravljam te instrumente i zavoleo sam ih. To je bilo sedamdesetih godina kada nije bilo u modi da se svira arhaična i etno-muzika. Tada je bila popularna rok muzika“, objašnjava Janoš Vrabel.

Do sada je napravio preko 1.000 gajdi, citri, kobzi, okarina. Malo je poznato, kaže, da u Srbiji postoji bogata tradicija sviranja gajdi.

„Kod nas u Banatu su bile te ogromne banatske Mokrinske gajde, u Sremu su koristili slične gajde, ali malo kraće, u okolini Niša su koristili erske gajde, tamo su bile i vlaške gajde, u okolini Levča popovi su svirali gajde“, kaže Vrabel.

Njegovi sinovi, takođe su, dodaje, vešti u izradi sitnih detalja i delova instrumenata, pa kada dođu iz Mađarske, gde žive i rade, pomognu mu. On je, dodaje, uvek radio, samo ono što je voleo.

„Ja sam bio profesor likovne umetnosti, jer sam voleo da crtam, voleo sam umetnost, voleo sam likovnu kulturu, opštu kulturu. Isto sam voleo instrumente, voleo sam muziku. Ono što nisam voleo to nisam radio, jednostavno“, ističe Vrabel.

Muzika, kaže ne poznaje granice, pa su instrumenti iz njegove radionice stigli u Koreju, Ameriku, Englesku, Nemačku, Japan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво