Ruskinje na udaru kritika zbog ljubavi sa stranim navijačima

Stotine hiljada muškaraca s raznih strana sveta pohrlilo je u Rusiju radi Svetskog prvenstva u fudbalu, što je pokrenulo žustru debatu među Rusima o ulogama i pravima žena jer su se Ruskinje koje su započele ljubavne priče sa navijačima našle na udaru kritika u toj zemlji.

Рускиње на удару критика због љубави са страним навијачима Рускиње на удару критика због љубави са страним навијачима

Mnogi Rusi, naime, osuđuju takve svoje sunarodnice smatrajući da tim postupcima one podrivaju moral svoje zemlje, navodi AP uz ocenu da ove „rasprostranjene i jetke kritike pokazuju dominantnost patrijarhalnih i seksističkih pogleda u Rusiji gde je koncept rodne jednakosti za čitavu generaciju iza zapadnog“.

Reakcije na romanse Ruskinja sa strancima tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u toj zemlji toliko su snažne da su neke feministkinje u Rusiji mišljenja da bi to zapravo moglo da ide na ruku njihovim interesima jer šokira čak i konzervativne žene koje se ne bi poistovetile sa feministkinjama.

„Čak i te žene kažu – što je dosta, dosta je, otišle ste predaleko“, kaže feministička spisateljica Snežana Gribatskaja.

Kozmetičarka Marijam jedna je od Ruskinja koje su se zaljubile u strane posetioce, a nju je, kaže, očarao meksički navijač Omar, koji ju je pitao kako da stigne do Crvenog trga.

„Bio je toliko ljubazan i pun poštovanja prema meni. Zato sam se zaljubila u njega“, objašnjava 27-godišnjakinja.

Međutim, za mnoge Ruse je njeno ponašanje sramotno, a jedan od takvih je Platon Besedin, kolumnista lista Moskovski Komsomolec, koji kaže da „Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju“.

Popularni forum na društvenoj mreži VKontakte objavio je stotine video-snimaka na kojima Ruskinje plešu sa stranim fudbalskim navijačima i ljube se sa njima, što je izazvalo žestoke osude nekih Rusa.

U prvoj nedelji Svetskog prvenstva, ruska poslanica Tamara Pletnjova upozorila je Ruskinje da ne ulaze u romanse sa strancima ukoliko ne žele da posle same podižu decu.

Mnoge Ruskinje, s druge strane, stranci privlače jer, kako one kažu, imaju potpuno drugačiji stav prema ženama, imaju lepe manire...

O pitanju seksizma oglasila se i FIFA, priznavši da to jeste problem tokom Svetskog prvenstva, a nedavno je predložila „lek protiv toga“ – da se u prenosu utakmica manje prikazuju atraktivne žene koje su na stadionima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво