Vojvoda Prijezda će dobiti najviši spomenik u Srbiji

Najviši spomenik u Srbiji trenutno stvara vajar Boris Staparski u Kikindi. Monumentalno obeležje posvećeno Vojvodi Prijezdi i njegovoj ženi Jelici, treba da bude postavljeno na severoistočnoj strani Kule od Stalaća, a videće se sa puteva koji prolaze kroz Rasinski okrug.

Vajar Staparski kaže da je ovaj spomenik njegova autorska simfonija, po grandioznosti i po poruci koju šalje. Vojvoda Prijezda je osim hrabrosti pokazao ljubav prema otadžbini, ženi i maču, a spomenik nosi naziv „Svetionik ljubavi“.

„Spomenik će biti 11,5 metara sa postamentom 15 metara visok. Težiće do 20 tona. To je nešto što je zaista veliko, ali nama i treba nešto veliko. Da se ispod senke toga osetimo veliki. Da znamo ko smo, da znamo i šta smo“, objašnjava vajar Boris Staparski.

Spomenik Vojvodi Prijezdi i njegovoj ženi Jelici biće postavljen na najvišoj koti kod Stalaćke tvrđave, mesta u srpskoj istoriji poznatog kao poslednje uporište u odbrani zemlje od najezde Turaka.

„Veoma je bogato nalazište, što govori o tome da su zanati bili veoma razvijeni. Čak su u gradu Stalaću nađeni delovi samostrela s početka 15. veka kojih ima u nekoliko gradova Evrope“, ističe Nataša Dimovska iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

Lokalitet oko Kule od Stalaća se naziva i Mojsinjska sveta gora.

„Od ove kule Todora od Stalaća, i dalje 20 kilometara, nalazi se po nekim spisima iz 19. veka 77 crkava i manastira. Veliki broj njih je otkriven, veliki broj su ruševine, veliki broj je obrastao u korov i naša je želja da kroz ovakve manifestacije afirmišemo Mojsinjsku svetu goru, kaže Slavoljub Ljubisavljević iz Udruženja „Čuvari Mojsinjske Svete gore“.

Spomenik predstavlja Vojvodu Prijzedu koji stražari nad Srbijom, dok verna Jelica najavljuje odlazak u večnost i slavu.

Postavljanje se očekuje naredne godine. Za sada je završen mač dug tri metra.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара