Uginula čuvena Koko, gorila koja je savladala znakovni jezik

Gorila Koko, koja je znala više od 1.000 znakova na znakovnom jeziku i razumela 2.000 reči, uginula je u 47. godini, saopštila je danas Fondacija „Gorila“.

Zapadnonizijska gorila Koko uginula je u snu u rezervatu fondacije u kalifornijskim planinama Santa Kruz u utorak, preneo je AP.

Ona je rođena u zoološkom vrtu u San Francisku i doktorka Fransin Paterson, psiholog za životinje, počela je da je uči znakovnom jeziku koji je postao deo projekta Univerziteta „Stenford“ 1974. godine.

Fondacija je navela da je kapacitet Koko za jezike i empatiju otvorio um i srca miliona ljudi. „Bila je voljena i mnogo će nam nedostajati“, stoji u saopštenju za medije.

Procenjeno je da je njen koeficijent inteligencije bio između 75 i 95 (većina ljudi ima između 85 i 115). Koko je razumela oko 2.000 reči na engleskom jeziku.

Pojavila se u mnogim dokumentarnim filmovima i dva puta u Nešenal džiografiku.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи