Žabe stare 99 miliona godina pronađene zarobljene u ćilibaru

Nekada davno, pre 99 miliona godina, nekoliko sitnih žaba u današnjem Mjanmaru imalo je loš dan – ostale su zarobljene u smoli. Tokom vremena smola se stvrdnula, a ove četiri žabe postale su danas najstariji primerci ikada pronađeni u ćilibaru.

Fosili su pronađeni u nalazištu ćilibara u jugoistočnoj Aziji i najraniji direktni dokazi o žabama u tropskim krajevima.

Prethodno pronađeni žablji fosili u ćilibaru datiraju iz vremena pre 40 miliona godina (otkriven na Karibima) i pre 25 miliona godina (u Meksiku).

„Ovakvi fosili iz tog vremenskoj razdoblja, sa ovakvim nivoom očuvanosti kostura su izuzetno retki“, objasnio je Dejvid Blekburn sa Prirodnjačkog muzeja na Floridi.

Žabe su male životinje i prilično krhke, pa njihovi fosili retko kada ostaju očuvani, posebno u vlažnim džunglama gde organska materija brzo truli.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи