Ukus Srbije u Briselu – od ajvara do slatkog od divljih jagoda

Organizacija "Slow food" i Evropski parlament omogućili su predstavljanje specijaliteta iz regiona među kojima su bili i leskovački ajvar, futoški kupus i drugi jedinstveni proizvodi za koje u Briselu kažu da mogu da budu nosioci ekonomskog razvoja u krajevima iz kojih potiču.

Ostrvo balkanskog ukusa u Evropskom parlamentu. Proizvođači iz Srbije predstavili su šljivovicu iz Gledića kod Kraljeva, leskovački ajvar, futoški kupus i slatko od divljih jagoda.

„Mi smo mali proizvođači. Radimo na očuvanju starih, autohtonih sorti životinja i biljaka. Hoćemo da pokažemo da treba se obrati pažnja na male proizvođače i njihove proizvode i da je veoma bitno da svaka država zaštiti svoje proizvode“, ističe Dragana Veljović iz firme „Rakija iz Rakije“. 

Gorana Puača iz Udruženja „Futoški kupus“ podseća da taj kupus dolazi iz sela na obali Dunava, a poznat je širom Balkana. „Izabrali smo ga kao jedan od najboljih proizvoda koji predstavljaju našu državu“, rekla je Gorana Puača.

I ovde se pokazalo: gastronomija je često bolji argument za evropske integracije od politike.

„Ovi specijaliteti zaista približavaju balkanske zemlje ljudima u EU. To je važno i ekonomski, treba da radimo na jačanju izvoznih kapaciteta, kako bi svi mogli da uživaju u proizvodima“, ukazuje Genoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Balkan u Evropskoj komisiji.

Organizatori ističu da bi, često zapostavljeni lokalni tradicionalni proizvodi, uz podršku, mogli da budu nosioci ekonomskog i ruralnog razvoja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи