Kako je Lešnica postala Jadranska?

Ime sela u okolini Loznice već godinama je predmet rasprave. Zašto se mesto zove Jadranska, a ne Jadarska Lešnica, kada nije na Jadranu, već u Jadru?

Anegdota koja se u Jadranskoj Lešnici prepričava decenijama priča je o učiteljici iz Požege koja je u tom selu sedamdesetih godina dobila posao na konkursu. Mislići da putuje na Jadran, Svetlana se pohvalila svojoj rodbini, ne sluteći da je put vodi u mesto koje je 500 kilometara udaljeno od mora.

„Ona je u prvi mah bila zaista ubeđena da će napokon videti more i da će raditi kao nastavnik na moru, misleći da je Jadranska Lešnica na moru. Međutim, kroz razgovor sa svojim dedom ona saznaje da se to mesto uopšte ne nalazi u Crnoj Gori“, ističe Jelena Arnautović, ćerka Svetlane Pajić.

Godinama kasnije, ista dilema. Zašto Jadranska, a ne Jadarska? Da li je greška u gramatici, ili u govoru tamošnjeg stanovništva?

„Sa stanovišta gramatike nema dileme, situacija je potpuno jasna. U vezi sa odrednicom Jadranska Lešnica motivna reč ima veze sa žiteljima te oblasti Jadra, dakle tu žive Jadrani i Lešnica je Jadranska“, navodi Nevena Mitrović, profesorka srpskog jezika.

Jadranska Lešnica je i naziv na ulasku u selo. Meštani kažu, ne bi im smetalo da žive uz obalu mora. Ipak, tu gde jesu, daleko od Jadrana, nemaju dilemu.

„Naše selo se zove Jadranska Lešnica, a ne kako mnogi misle da se zove Jadarska Lešnica. Mnogo priča ima, jedna od priča koju ja znam, a najverovatnije je istina, da nedaleko od našeg sela protiče jedna reka Jadar, gde su bili naseljeni Jadrani“, navodi meštanin Dragan Todorović.

Jadranska Lešnica nije selo poznato po turizmu, već po poljoprivredi, neženjama, ali i po velikom broju srećnih brakova koji su sklopljeni sa ženama iz daleke Rusije i Afrike. Teca i Marica su deca iz jednog takvog braka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара