Stoku bi da vodi u zatvor, poklanja i jaja i mleko

Poljoprivrednik Bojan Radovanović iz kuršumlijskog Novog sela dobio je izvršnu kaznu zatvora u trajanju od 40 dana zbog učinjenih prekršaja u saobraćaju. Nakon niza pokušaja da odloži kaznu ili bar dobije nanogicu, uputio je zahtev zatvoru da sa sobom povede 26 krava, tridesetak svinja i stotinu kokošaka o kojima sam brine.

Bojana Radovanovića je zbog vožnje neregistrovane traktorske prikolice policija više puta kažnjavala, zbog čega mu je i izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom.

"Čime da nosim seno, na leđima da nosim? Ja moram da preteram to, i kukuruz, i žito, i sve - da nahranim tu stoku, da bih imao da opstanem, da živim", kaže Radovanović iz kuršumlijskog Novog Sela.

O imanju na kome živi sa bolesnom majkom, sam se brine. Stoku nema kome da ostavi jer u selu, osim njih, ne živi niko. Rešenje problema vidi samo na jedan način.

"Uputio sam pismo upravniku zatvora u Prokuplju da mi, ako može, prihvati tu moju stoku. Ja ću da se brinem o njima i sve ću njima da poklanjam, i mleko i jaja od kokošaka i sve što bude, samo da prehranim tu stoku, da imam gde da se vratim", govori Radovanović.

U zatvoru kažu da je ovo presedan u njihovoj praksi. Ističu da nemaju ni zakonskih ni tehničkih mogućnosti da ispune Bojanov zahtev, pa su ga uputili na Opštinski sud koji je za to nadležan.

Pred zakonom, Bojan je višestruki povratnik zbog teških prekršajnih dela protiv bezbednosti u saobraćaju. Za četiri godine protiv njega doneto je 15 presuda, a za tri kazne platio je 550.000 dinara.

"Nismo mogli da nađemo način kako da tom čoveku objasnimo da on mora da preuzme odgovornost za te svoje radnje. A, to nije svejedno. Voziti traktor bez dozvole, u noćnim satima, obično je to kasno uveče ili rano ujutru, to je verovatno potreba da da se neke radnje završe na toj njegovoj farmi", kaže predsednica Prekršajnog suda u Prokuplju Slađana Drašković.

Putem kojim Bojan vozi seno za stoku neregistrovanom prikolicom skoro da niko i ne prolazi, jer vodi do pustog sela čiji su žitelji samo on i njegova majka.

Ukoliko proda stoku zbog zatvorske kazne, Bojan svoju budućnost više ne vidi na selu.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво