Čeoni sudar stare i nove „korole“, neverovatna razlika u bezbednosti

Ljudi koji se voze automobilima napravljenim pre 2000. godine imaju dva puta veću šansu da poginu u sudaru, ocenila je nakon brojnih ispitivanja međunarodna agencija za bezbednost saobraćaja ANCAP.

Na četvrtoj konferenciji UN za bezbednost saobraćaja, australijska i novozelandska agencija (Australasian New Car Assessment Program) ANCAP izvela je ogled tokom kojeg je inscenirala čeoni sudar, pri brzini od 65 kilometara na čas, dve „tojote korole“.

Jedna je bila iz 1998. (siva na snimku), dok je druga model iz 2015. godine. Razlika u bezbednosti je prosto neverovatna.

„Korola“ (za australijsko tržište) iz 1998. godine, koja usput nema vazdušne jastuke, pretrpela je „katastrofalna strukturna oštećenja“ i nije dobila nijednu zvezdicu za bezbednost, zahvaljujući ukupnoj oceni od 0,4 od 16 poena.

Senzori na lutkama unutar vozila pokazali su ozbiljne povrede glave, grudi i nogu.

Novija „korola“ (iz 2015. godine) dobila je 12,93 od 16 bodova i pet zvezdica za bezbednost, a senzori na lutkama su pokazali da bi svi njeni putnici prošli sa manjim ozledama.

Vazdušni jastuci i struktura vozila (konstruisana tako da apsorbuje silinu udara) bili su ključni u očuvanju bezbednosti.

ANCAP je saopštio i neke podatke koji podržavaju rezultate. Automobili napravljeni pre 2000. godine, koji na Novom Zelandu čine 40 odsto svih vozila na putevima, uključeni su u 57 odsto smrtnih slučajeva.

S druge strane, automobili napravljeni između 2010. i 2015. godine, koji čine 17 odsto vozila na drumovima, uključeni su u deset odsto nesreća sa smrtnim ishodima.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи