List kanabisa na zastavi estonske opštine

Opština Kanepi na jugu Estonije na svojoj novoj zastavi ima sliku kanabisa, zato što njen naziv na estonskom jeziku znači kanabis.

Andrus Sime, gradonačelnik Kanepija, mesta sa 2.500 stanovnika, rekao je da je krajem 2017. godine održan referendum na kojem je 80 odsto glasača odabralo taj dizajn zastave, srebrni list kanabisa na zelenoj pozadini.

Kako prenosi AP, on je kazao da je gradski savet usvojio taj dizajn, a da je nova zastava osmišljena nakon što su se tri opštine spojile u jednu usled administrativnih reformi.

Sime je rekao da su lokalne grupe list koristile na svom grbu kao simbol decenijama i da je nova zastava naišla na mali otpor u Estoniji, u kojoj korišćenje kanabisa nije zakonom dozvoljeno.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 16:05)
anonymous [neregistrovani]

patka ili zamajavanje

Ako neko ne zna reč kanabis je latinski naziv za konoplju. ono što mi zovemo konoplja jesu vrste domestica i sativa, ili domaća i divlja konoplja. u poslednje vreme pod uticajem javnih glasila i nazovi policijskih stručnjaka u opticaj je ušla reč kaanbis sa novom jezičkom ispunom u značenju indijska konoplja ili marihuana. to je treća podvrsta konoplje iz Indije canabis indica, koja ima podosta više cikličnog alkohola THC, koji je jeodgovoran za opojno dejstvo. u indiji se njihova konolja sadi i služi i kao opijat i kao građvinska i tekstilna sirovina. estonci su svakako mislili na konoplju a ne na marihuanu kada su glasali za svoju zastavu. baltoslovenska grupa jezika upravo i svedoči u prilog tome da je naša reč konop, konopac, konoplja u najizravnijoj vezi sa baltičkim izrazima kanep, u ovom slučaju estonska (Estonsi nisu baltički nego finski narod) teritorija ali zasigurno baltički naziv mesta. ovo jednostavno nije vest nego običan život. u srbiji postoje sela i sela pod nazivom konopljište i nikom ništa. Konoplja je bila jedan od glavnih izvoznih proizvoda Srbije u 19.veku, veku napredka i nezavisnosti. vreme je da i mi svojoj konoplji udelimo mesto koje joj je tolike vekove i pripadalo u našem narodu, kako u građevini tako prvenstveno i u odevnim predmetima.

(četvrtak, 17. maj 2018, 14:03)
Горан [neregistrovani]

Канабис!

Каква афера! То је лист конопље, најобичније конопље, која се у тим деловима Европе дуго и успешно гајила. Када су одлучили да униште произвдоњу конопље (у време процвата синтетике) прогласили су је опасном биљком, иако су дуван и алкохол много опаснији.