Sovjetski buran na „Atomekspu“ u Sočiju

Originalni model sovjetskog spejs šatla – buran privukao je najveću pažnju posetilaca na međunarodnom forumu „Atomekspo“ u Sočiju.

U dvorištu Glavnog medijskog centra, gde se održava Atomekspo 2018, izložen je test model spejs šatla "Orbital Spacecraft - Complex Stand", koji je korišćen za testiranje elektronske opreme u okviru sovjetskog programa za stvaranje svemirske letelice buran.

U pitanju je model koji je testiran 1.600 dana.

Projekat „Buran“ je započet 1976. godini kao odgovor na američki „Spejs šatl“ projekat.

Projekat „Buran“ je zvanično obustavljen 30. juna 1994. od strane tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina i sa oko potrošenih 20 milijardi rubalja i smatra se jednim od naskupljih projekata u istoriji sovjetskog istraživanja svemira.

Od 1984. do aprila 1988. izvršena su ukupno 24 leta test-modela burana u punoj veličini.

Prvi i poslednji let burana je obavljen 15. novembra 1988, kada je let bio bez posade, jer sistem za održavanje života nije do tada bio u potpunosti testiran.

Buran se u svemir vinuo na raketi „energija“ i izvršio je ukupno dve orbite na visinama između 247 i 256 kilometara. Prvi let je bio ograničen na dve orbite zbog nedostatka memorije na buranovom kompjuteru.

Iako je prvi orbitalni let bio bez posade on je bio veoma uspešan. Jedna od tekovina sovjetskog razvoja šatla je i najveći teretni avion „antonov 225“.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 18:09)
anonymous [neregistrovani]

Spejs satl je razvijen u Rusiji...

... I prodat USA za impozantnu sumu. Za Ruse je mnogo jeftinije bilo da ljude I opremu u Zemljinu orbitu salju raketama, a povratak ljudi je bio u kapsulama. Gde su USA nasli racunicu I zasto su ugasili taj program, znaju samo oni.

(sreda, 16. maj 2018, 21:15)
Mirko Dumanovic [neregistrovani]

Nisam anonimus....

Na jutubu osporavaju I let na mesec.......osporavju mnogo stosta......CNN je izjavio da su Srbi ubili preko 100000 Albanaca, a potvrdili su I BBC I jos po neki.....ako ti je jutub dokaz, onda je taj dokaz mrshav.....a ako su ti internet I jutub izvori znanja, onda je I ono mrsavo da nema kud....

(sreda, 16. maj 2018, 16:55)
srx [neregistrovani]

Niko kao ti

"...namerno radili greske koje su rusi 'preuzimali' da bi napravili Buran."

Nadam se da nisi stariji od 12 godina jer u tom slucaju imas sansu da se obrazujes i prestanes sa maloumnim izjavama.

(sreda, 16. maj 2018, 14:26)
anonymous , da [neregistrovani]

Buran ili neuspeli plagijat Space shatla

Buran uspesan projekat!!?? Amerikanci su znali da im Rusi kradu koncept plana Space shatla. Na osnocu te cinjenice su i namerno radili greske koje su rusi 'preuzimali' da bi napravili Buran.

PS Za neverne Tome ima lep dokumentarac o tome na You tube. Pa proverite...