Novobeogradski supermen svetski šampion u osamdesetoj

Za njega se ne priprema doček na terasi Skupštine, ne daje ni intervjue, a čak ni komšije ne znaju da u novobeogradskim blokovima živi jedan svetski šampion. Doduše veteran. Radomir Skoko je atletičar koji je postao svetski prvak tek u devetoj deceniji.

Svetski je šampion u bacanju diska. Sa kuglom je vicešampion, a kada baci kladivo, postavlja evropske rekorde. I sve to Radomir Skoko postigao je u 89. godini.

„Bio sam ja i na Olimpijskim igrama. Doneo sam dve srebrne medalje 2010, a na Balkanskom prvenstvu sam rekorder u tri discipline. Ja mislim da to još niko nije oborio“, kaže atletičar veteran Radomir Skoko.

Atletikom je aktivno počeo da se bavi tek u sedamdesetoj i to mu nije teško palo. Kaže da se za važna takmičenja i medalje priprema od detinjstva.

„Ja sam rodom iz Hercegovine, Gacko, Jugovići, i tamo, bogami, na tim nekim svečanim skupovima, bacao se kamen. Tamo kugla nije bila. I to je bilo najvažnije takmičenje, uz, naravno, skok udalj“, seća se Skoko.

Prijatelji ga zovu Supermen. Koliko zbog snage, toliko i zbog volje da i pred 90. rođendan trenira svakoga dana.

„Pa stane neka dama, pa pita: Ma je li to moguće da i u tim godinama možeš da vitlaš to kladivo? Ja kažem: Pa moguće je, evo, vidite. Kad pođem na trening, osećam se umorno, a kad se vratim, ja sam odmoran. Ne znam zašto to. Ali dobro, mi ne pregorimo, mi to polako“, kaže Skoko.

Polako se klacka i autobusom do Liona, ali i drugih evropskih gradova u kojima osvaja medalje.

„Za ovaj period ja sam osvojio na međunarodnim takmičenjima 41 medalju – od toga su 24 zlatne, 12 srebrnih i pet bronzanih. Imam još jednu medalju, koju sam osvojio prošle godine, vrlo mi je važna. A to je medalja za 50 godina braka“, napominje novobeogradski šampion.

U sve to ne ubraja i 60 medalja na regionalnim takmičenjima. I dalje ima ambiciozne planove – da obori rekord od 21 metra koliko baca disk i kladivo, ali i devet metara sa kuglom.

„Najviše sam voleo kuglu, a sad mi je nekako disk prirastao pri srcu. Znate šta? Biti prvak sveta u tim godinama, nije lako. Ali se osećam još, da ne kažem mlad, ali tu sam negde, treba još do stote ići dalje“, navodi svoje planove vremešni atletičar.

I pobeđivati konkurenciju, koja ni među veteranima nije naivna.

„Jedan Norvežanin, jedan Nemac i jedan Holanđanin, nas četiri smo stalno tu negde. I oni su mene pobeđivali, što jes', jes', moram da priznam. Voleo bih da još jedno takmičenje bude i da dođemo sva četovrica koji smo tu negde da se oprobamo. Ali ne verujem...“, kaže Radomir.

Kaže da država ne obraća mnogo pažnju na sportiste veterane. Zbog zdravstvenih ali najpre finansijskih razloga, propustiće Svetsko prvenstvo. Ali se zato zagreva za Balkanijadu u Sloveniji u septembru. Ne dopušta da ga skinu sa trona, pa će u julu braniti i titulu državnog prvaka. U uspeh ne sumnja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво