Najduži most na svetu dug je 55 kilometara!

Osam godina bilo je potrebno kineskim firmama da naprave najduži most na svetu od 55 kilometara, koji spaja dve administrativne regije - Hongkong i Makao - sa Čuhaijem. Vreme putovanja skratiće 60 odsto za više od 60 miliona ljudi, a prema procenama stručnjaka, dnevno će preko njega preći 40.000 vozila.

Most je remek-delo arhitekutre, ali i tehnologije. Graditelji su morali da smisle kako da reše problem mekog i dubokog okeanskog tla, a to su na kraju učinili tako što su usadili sto ogromnih čeličnih cilindara u peščano dno, čime su postavili temelje veštačkim ostrvima. Konstrukcija podvodnog tunela duga je 6,7 kilometara, a koštala je graditelje mnogo besanih noći.

„Bilo je noći kada nisam mogao da zaspim jer je bilo previše izazova, rekao bih čak i problema, tokom gradnje. To me je izluđivalo. Povezivanje cevi teških 80.000 tona ispod površine okeana nepropusnom tehnologijom bilo je neverovatan izazov“, rekao je Gao Sihling koji je bio zadužen za elektroinstalacije.

Na mostu i tunelu radilo je više od 14.000 radnika, a bilo je uključeno i 300 brodova kako bi se napravio most koji, kako kažu stručnjaci, ne mogu srušiti ni zemljotresi ni tajfuni.

„U projektu je korišćeno 420.000 tona čelika, što je 60 puta više od Ajfelovog tornja u Parizu. Cena izgradnje iznosi više od 15 milijardi dolara. Most može da traje 120 godina bez većih radova na održavanju“, objasnio je projektant mosta Lu Ji.

Međunarodni aerodrom u Hongkongu nalazi se u blizini mosta, što znači da su inženjeri morali da poštuju visinske restrikcije. Ovakav most najveći je građevinski poduhvat na svetu, a pratili su ga i skandali sa korupcijom pa je rok od osam godina probijen nekoliko meseci.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се