Ima dvadeset godina, a već je preživeo napad ajkule, medveda i zmije

Momak kog je prošle nedelje napala ajkula kod ostrva Kauaj u Tihom okeanu već je imao bliske susrete sa pripadnicima životinjskog carstva. Osim ajkule, Dilana Makvilijamsa napali su medved i zmija.

„Baš je neverovatno. Izgleda da nemam sreće, mada bi možda preciznije bilo reći da je to sreća u nesreći“, rekao je Dilan za Bi-Bi-Si, tokom oporavka od napada ajkule.

Prošlog četvrtka, dok je uživao u pacifičkim talasima, osetio je da ga je nešto udarilo u nogu.

„Video sam ajkulu kako pliva ispod mene i instinktivno sam počeo da je udaram. Znam da sam je šutnuo bar jednom i otplivao do obale najbrže što sam mogao“, priseća se dvadesetogodišnjak iz Kolorada.

Mnogo je krvario, ali nije znao kolika je rana sve dok nije stigao na obalu. 

Dilana je, što se videlo na osnovu ugriza na njegovoj nozi, napala tigrasta ajkula, duža od dva metra. 

Izviđački entuzijasta iz Grend Džankšana, grada u zapadnom Koloradu, već nekoliko godina putuje peške po SAD i Kanadi, a onda je odlučio da ode i put Havajskog arhipelaga.

Ljubav prema prirodi mu je usadio deda. Međutim, pored lepote, priroda je pokazala i drugu stranu.

Prošlog jula, dok je kampovao u Koloradu, kada se probudio, oko četiri ujutro, glava mu je bila u čeljusti medveda.

„Medved mi je uhvatio zadnji deo glave čeljustima, a ja sam se batrgao pokušavajući da ga ubodem u oko kako bih se oslobodio. Na kraju me je pustio“, kaže Dilan.

Njegovi prijatelji, koji su se probudili u panici, imali su šta da vide: Dilana kako krvari i medveda od oko 150 kilograma kako se udaljava od njihovog kampa.

Devet kopči bilo je potrebno da mu se rana zašije. Osim toga, ostao je i ožiljak na vratu koji ga i dan-danas boli na dodir, ali to mu nije smanjilo ljubav prema prirodi i istraživanju.

„Oduvek sam voleo životinje i provodio sam mnogo vremena sa njima“, dodaje Dilan.

Tvrdi da je samo bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme: „Ne krivim ajkulu. Ne krivim medveda, a ni zvečarku.“

To nas dovodi do Dilanovog trećeg bliskog susreta sa opasnim životinjama – sa zvečarkom na koju je naišao dok je planinario u Juti.

„Dok smo se peli uz stazu, osetio sam da sam udario u nešto. Pomislio sam da je to kaktus, ali, kad sam pogledao oko sebe, nisam video nijedan. Onda sam ugledao sklupčanu zvečarku", prisetio se mladi Amerikanac.

Tada sedamnaestogodišnjak, Dilan je odlučio da ne ide u bolnicu jer je bio siguran da je pretrpeo takozvani suvi napad: „Bilo je vrlo malo otrova, ali sam ipak, zbog groznice, proveo nekoliko dana u krevetu.“

I posle svih neprijatnih iskustava, Dilan i dalje gaji veliku ljubav prema životinjama.

„Moramo da poštujemo njihovu (životinjsku) teritoriju. Nisam nameravao da ih provociram – jednostavno se desilo“, zaključio je Dilan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара