Pronađena nacistička podmornica pravljena za beg u Južnu Ameriku

U-3523, jedna od podmornica Adolfa Hitlera tipa 21, pronađena je kod obala Danske. Pronašli su je naučnici Muzeja pomorskog ratovanja „Jutland“ koji rade na projektu mapiranja i spasavanja olupina u Severnom moru, navodi danska televizija TV2.

Otkrivena podmornica bila je jedna od prvih dizajniranih za produženu plovidbu pod vodom, a domet joj je omogućavao neprekidnu plovidbu do Južne Amerike, prenosi hrvatski Dnevnik.

Potopio ju je britanski bombarder „B-24 liberator“ 6. maja 1945. godine, istog dana kada su savezničke snage oslobodile Dansku od okupacije nacističke Nemačke. Poginulo je svih 58 članova posade.

No, nemogućnost pronalaženja olupine U-3523 podstakla je glasine i teorije zavere da je upravo tom podmornicom u Južnu Ameriku pobegao i sam Adolf Hitler.

Napokon je locirana 10 nautičkih milja severno od Skagena, najsevernijeg danskog grada, i devet nautičkih milja zapadno od pozicije o kojoj je izvestio britanski bombarder.

Nakon Drugog svetskog rata bilo je mnogo glasina da su nacisti, uključujući i Hitlera, s nacističkim zlatom pobegli u sigurnost uz pomoć U-podmornica.

Međutim, oni koji su pronašli olupinu tvrde da nema dokaza da su u podmornici bili nacistički čelnici i njihovo blago.

Direktor muzeja Gert Norman Andersen rekao je: „Glasine govore da su u podmornici bile vredne stvari iz Nemačke, jer je napuštala Nemačku iako se rat završio. Mislim da su glasine nastale zato što je U-3523 bila vrlo moderna i dizajnirana za dugu plovidbu, a neki su nacisti poslednjih dana rata zaista pokušavali da pobegnu s dragocenostima. Ali, ova podmornica išla je prema Norveškoj, a ne prema Južnoj Americi“.

Andersen je objasnio da je naručeno 118 najsavremenijih podmornica, ali da su samo dve zapravo ušle u službu. Postoji tek jedan očuvani primerak i izložen je u Pomorskom muzeju Nemačke u gradu Bremerhavenu, koji je bio jedna od glavnih pomorskih baza nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

Prema Andersenu, podmornica je bila na tajnoj misiji kada su je bombardovali Britanci, što je dodalo još „materijala“ za glasine o nacističkim beguncima.

„Zašto su bežali i gde su išli, niko ne zna. Zato ovo i jeste na neki način uzbudljivo“, istakao je Andersen.

Dodao je da Muzej pomorskog ratovanja „Jutland“ nema plan spasavanja potopljene podmornice koja leži na dubini od 123 metra, ukopana u morsko dno.

Do sada je „Jutland“ locirao 450 olupina, od kojih su 12 podmornice – tri britanske i devet nemačkih. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи