Da li mauzolej u Viminacijumu pripada rimskom imperatoru i kojem?

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej iz trećeg veka i, prema rečima stručnjaka, bio je poslednje počivalište osobe visokog ranga. Da li je reč o rimskom imperatoru i kojem pitanja su na koja arheolozi pokušavaju da odgovore što pre.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta „Viminacijum“, Miomir Korać istakao je da je jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta.

„Viminacijum je oranica od 350 hektara. Sve mirno izgleda, ali ispod toga prosto vri - hramovi, trgovi, ulice, amfiteatri, teatri, hipodromi. Našli smo i jedan mauzolej“, nabraja Korać.

„Ne možemo u ovom trenutku da kažemo o kome se radi, ali sva obeležja - skulpture, glave imperatora sa lovorovim vencem, mač koji simbolizuje imperatora - govore da smo na tragu nečega vrlo značajnog. Naravno, iskopavanja traju i dalje“, objasnio je Korać.

Činjenica da je mauzolej pretrpeo dvostruko uništavanje, ukazuje na to da je reč o poslednjem počivalištu rimskog imperatora.

„Latinski izraz Damnatio memoraem - kada brišete nekoga iz sećanja. Očito je da se radi o protivnicima koji su, kada su došli na vlast, želeli da izbrišu sećanja. Mi u ovom trenutku gledamo ko bi od tih imperatora mogao da bude u ne baš dobrim odnosima sa drugim“, rekao je Korać.

Domaća javnost i oni koji se spremaju da posete ovo nalazište često ne znaju koliko blago leži u Viminacijumu.

„Napravili smo arheološki park. Viminacijum je proglašen za jedan od 10 najlepših u Evropi. Tu može da se vidi amfiteatar, rekonstruisane kule i bedemi grada, mauzolej, takođe i divan domus naučno-istraživački centar, sada hoćemo da rekonstruišemo akvadukt koji je dovodio vodu u taj grad, da rekonstruišemo vodeni točak da se vidi kako se voda dopremala u grad“, rekao je Korać.

U Viminacijumu se pripremaju i za Limes park, to jest Limes kongres. „U septembru dolazi 1.000 istraživača iz 65 zemalja sveta. Nećemo pokazati samo Viminacijum, svaki drugi dan biće ekskurzije po zemlji videće gotovo Srbiju u celini. Mi ćemo uživati u Viminacijumu i saopštiti nova naučna istraživanja o rimskoj vojsci koja će prezentovati ljudi iz sveta. Na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali takav skup“, naglasio je Korać.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи