Kralj Svazilenda promenio ime svoje zemlje

Nema mnogo ljudi na svetu koji mogu da promene ime jedne države. Ali kralj Msvati može – on je jedan od retkih preostalih apsolutnih monarha na svetu.

Kralj Msvati Treći od Svazilenda najavio je da menja ime zemlje u Kraljevinu eSvatini (eSwatini), tokom proslave 50 godina od sticanja nezavisnosti.

Osim toga, proslavljen je i kraljev 50. rođendan.

Ime eSvatini znači „zemlja Svazija“. Iako promena nije bila očekivana, kralj Msvati već godinama koristi eSvatini umesto Svazilend.

Msvati Treći je sin Sobhuze Drugog, koji je vladao 82 godine i, prema rečima njegovih zvaničnih biografa, imao 125 žena. Njegov sin trenutno ima 15.

Kralj, inače poznat i kao Ngvenjama, odnosno „lav“, može da ima koliko god hoće žena.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво