Trinaestogodišnjak otkrio blago Haralda Plavozubog

Arheolog amater otkrio je značajno blago, koje je najverovatnije pripadalo danskom kralju Haraldu Plavozubom Gormsonu, tokom čije vladavine je Danska primila hrišćanstvo.

Rene Šon i njegov učenik Luka Malašnitšenko bili su u potrazi za arheološkim predmetima koristeći detektore metala na ostrvu Rugen na severu Nemačke, kada su naišli na predmet za koji su isprva mislili da je bezvredno parče aluminijuma.

Ipak, nakon pažljivije inspekcije shvatili su da se radi o srebrnjaku. O veoma starom srebrnjaku.

Odmah nakon otkrića u januaru, obavestili su regionalnu arheološku službu, koja je poslala tim ljudi da istraže područje od 400 metara kvadratnih.

Pronađena je riznica za koju se veruje da je pripadala danskom kralju Haraldu Gormsonu, poznatijem kao Haraldu Plavozubom, koji je vladao od 958. do 986. godine.

Otkrivene su ogrlice, perle, broševi, „Torov čekić“, prstenje i oko 600 novčića, uključujući oko 100 iz Plavozubovog vremena, koji je tada vladao nad današnjom Danskom, severnom Nemačkom, južnom Švedskom i delovima Norveške.

„Ovo je najveće otkriće Plavozubovih novčića u ovom delu baltičkog regiona i veoma je značajno“, rekao je glavni arheolog, Mihael Širen za agenciju DPA.

Najstariji pronađeni novčić je damaskijski dirham iz 714. godine, ali i peni iz 983. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 21:17)
Курсула [neregistrovani]

86.г. пре Христа

Према историчару Милошу Милојевићу Данска се 86. г пре Христа звала Србија
Познато је шеснаест српских кнезова или жупана који су столовали углавном у граду Србици: Сегуб, Тројдан, Теломир, Острој, Тројдан II, Орел, Јелашин, Вићо, Богои, Владан, Раја, Олег, Крагуј, Годој, Јаровит, Војбор...
Пре двадесетак година упитах једног пријатеља Словака, да ли зна како се звала Данска пре Христа. Човек ми као из топа одговори - Србија. Помислих да се шали, па га упитах откуда зна? Рече ми да су то учили у школи. Само у Србији о томе не сме да се учи!

(ponedeljak, 16. apr 2018, 18:32)
Marko [neregistrovani]

Srpski grb

Na novčićima se jasno vidi ''Vizantijski'' tj. srpski krst... Sve je više dokaza o tome da su narodi Balkana tj. Helma najstariji u Evropi. Nemojte da nasedamo na priče o nekakvom ''dolasku'' Slovena na Balkan. Mi smo naseljavali ostatak Evrope a ne obrnuto. Uostalom previše je dokaza da je Vinčanska kultura najstarija evropska kulturna civilizacija.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 17:20)
anonymous [neregistrovani]

Dobro za turizam

Ni manje ni vise nego pripadalo kralju. Valjda su i drugi u to vrijeme imali novaca ili ga je kralj pravio samo za sebe.