Tolkinov „Pad Gondolina“ biće objavljen u avgustu

„Pad Gondolina“ od Dž. R. R. Tolkina, koji je autor opisao kao „prvu pravu priču o Srednjoj zemlji“, biće objavljena kao samostalan roman. Knjiga će pratiti događaje pada skrivenog vilenjačkog grada Gondolina, koji je na kraju pronašao i uništio prvi mračni gospodar, Morgot.

Autor je počeo da piše priču 1917. godine, pre nego što se vratio u svet Srednje zemlje za Hobita i Gospodara prstenova.

Mnogi stručnjaci i obožavaoci Tolkinovih dela kažu za Pad Gondolina da je „sveti gral Tolkinovih priča“.

Jedini romani o Srednjoj zemlji koji su objavljeni za života Tolkina bili su Hobit i trilogija Gospodar prstenova. Britanski pisac preminuo je 1973. godine.

Njegov sin Kristofer, za kog je njegov otac rekao da je njegov glavni kritičar i saradnik, od smrti svog oca posvetio je veliki deo svog života organizujući očeve neobjavljene materijale.

Posle smrti Tolkina, Kristofer je objavio dela Silmarilion i Deca Hurinova.

Roman Pad Gondolina bi trebalo da se pojavi u knjižarama 30. avgusta, a ilustracije je uradio Alan Li, koji je takođe ilustrovao romane Gospodar prstenova i Hobit.

Dž. R. R. Tolkin je po mnogima najuticajniji pisac epske fantastike, a osim što su njegovi romani prodati u milionima primeraka, njihove ekranizacije, koje je režirao Piter Džekson, izazvale su veliku pažnju i doprinele renesansi žanra epske fantastike u sedmoj umetnosti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. apr 2018, 09:52)
Boom [neregistrovani]

Boom

Ovo je lepa vest, jedva čekam!