Prvi srpski rečni brod i bicikl za vodu na Sajmu nautike

Na Sajmu nautike u Beogradu pažnju privlače dva domaća proizvoda nastala iz hobija, ali i, kako kažu njihovi tvorci, inata, da pokažemo da i mi možemo da napravimo dobar proizvod, a mnogo jeftiniji nego u svetu. Inspirisani društvenim mrežama, mladi ljudi iz Jagodine i Kruševca napravili su prvi srpski rečni brod „orku“ i bicikl za vodu.

Izložen brod – pametna kuća – „orka“ diplomski je rad dvojice dizajnera koji su na Sajmu nautike pokazali da projektom, kvalitetom izrade i cenom možemo da konkurišemo onima sa dugom tradicijom.

Kuća, brod, kamp prikolica, koja dobija struju od solarnih panela i ima mali gaz svega 40 centimetara, hit je Sajma, iako je prototip. U ovoj kući za šest osoba sve se podešava ekranom na dodir, nema klasičnih prekidača, a pogon može biti i na motor, ali i na električni pogon.

Vodeni bicikl koji je se pojavio na Sajmu nautike u Beogradu dolazi iz Kruševca. Njegov proizvođač bavi se rezanjem limova, ali je inspirisan internetom konstruisao i izradio bicikl pedalinu koji može da stane rame uz rame sa sličnim proizvodima u svetu.

Četiri puta je jeftiniji od konkurencije, a napravljen je isključivo od domaćih materijala.

Stižu i prve narudžbine od domaćih kupaca, ali sve oči su uprte u Evropsku uniju naročito u zemlje koje imaju kanale, poput Holandije, gde proizvodi, kao što je ova pametna kuća na vodi, imaju višu cenu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 06. apr 2018, 00:40) - Dragan S [neregistrovani]

Srbija je mala

Zato sto je Srbija mala mnogo je teze ovim ljudima da realizuju svoje ideje, jer u maloj zemlji ima mnogo manje mogucnosti da se taj proizvod proda , sto je osnova uspesnosti.

(četvrtak, 05. apr 2018, 14:16) - Markovljev [neregistrovani]

Koča Konstruktor

Svaka část ovim mladim ljudima za prikazane projekte. Bez želje da uvredim, podsetio me je ovaj bicikl na vodi na Koču konstruktora iz Novog Kneževca koji se vozio po Tisi sličnim biciklom šezdesetih godina prošlog veka. Danas verujem da negde na oblačićima opet vozi neki bicikl budućnosti. Hvala ako ovo objavite, neću biti jedini Novokneževčan koji se setio Koče konstruktora.