Na Tortijadi u Jagodini 196 torti, najtorta iz Svrljiga!

U Jagodini je održana 12. međunarodna Tortijada, na kojoj se za „najtortu“ u tri kategorije, i najlepšu, takmičilo 196 torti, majstora iz Srbije, BiH, Mekedonije i Austrije.

На Тортијади у Јагодини 196 торти, најторта из Сврљига! На Тортијади у Јагодини 196 торти, најторта из Сврљига!

Prema oceni žirija, u kategoriji Svečanih torti, najbolju tortu je napravio grafički inženjer iz Svrljiga Saša Aleksić, u kategoriji Dečjih torti Martina Gajić - Vučetić iz
Blaca, najbolju Tortu sa čokoladom Bojana Mitić iz Jagodine, a Najlepšu tortu imala je Violeta Puckulovska iz Makedonije.

Žiri je radio u sastavu: Rita Stanić (Novi Pazar), Magdelena Prag (Austrija) i Anđa Martinović (Jagodina).

U kategoriji Najlepša torta bilo je 20 takmičara i svi su nagrađeni, otkrila je novinarima na Tortijadi, predsednica Udruženja građana „Slatkog osmeha“ Dragana Simić.

„Ovogodišnja Tortijada dočekala je brojne slatke umetnosti naših vrednih i vernih domaćica. To nisu samo torte, već prava umetnička dela koja svake godine bivaju sve lepša. Teško je odlučiti koja je torta kreativnija, svaka ima poslebnu vrednost i sa posebnom svrhom dolazi u Jagodinu iz raznih krajeva naše zemlje i inostranstva“, istakla je Simićeva.

Na velikom prostoru, u Sportskoj hali JASA, gde su bile izložene torte, bila je velika gužva, više od hiljadu posetilaca, uglavnom žena sa fotoaparatima i telefonima kojima su slikale torte.

Tema za izradu torti bila je slobodna a prema propozicijama, prečnik torte nije smeo biti manji od 26 centimetara.

Na Tirtijadi su, učestovali majstori ove poslastice iz: Šida, Beograda, Vršca, Kruševca, Aleksinca, Smedereva, Kragujevca, Leposavića, Svrljiga, Novog Pazara, Austrije, Jagodine, Ćuprije, Prokuplja, Blaca, Soko Banje, Novog Sada, Raške, Rekovca, Trstenika...

Tortijada ima humanitarni karakter i torte su, plosle izložbe i ocenjivanja, poklonjene socijalnim i humanitarnim organizacijama i porodicama sa četvoro i više dece.

U okviru Tortijade održan je i sajam iz oblasti poslastičarstva na kome su bili izloženi i prodavani alati, kalupi i sekači za ukrašavanje torti, fondan, silikonski kalupi, podmetači, jestive i nejestive dekoracije, boje, sprejevi, razne vrste praha...

Organizagtor Tortijade je Udruženje građana „Slatki osmeh“ iz Jagodine, pod pokroviteljstvom Skupštine grada, a generalni sponzor bila je Fabrika „Dijamant“ iz Zrenjanina. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара