Posmatranje Zemlje iz svemira umanjuje štete od nepogoda

Kancelarija Srbije za svemirske nauke saopštila je da je na nedavno održanoj Konferenciji UN u Islamabadu predstavila projekat koji se odnosi na primenu satelitskih tehnologija u vodoprivredi i umanjenju prirodnih nepogoda.

Kontinuirano posmatranje Zemlje iz svemira je od velike važnosti za praćenje nivoa voda i na taj način pomaže pri umanjenju štete od nepogoda i doprinosi zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija Srbije za svemirske nauke navodi da je projekat razvijen u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Direktoratom za vode i "Renewables and Environmental Regulatory Institute"-om.

Konferencija o primeni satelitskih tehnologija u oblasti vodoprivrede i zaštite od prirodnih nepogoda održana je u periodu od 26. februara do 3. marta, a imala je za cilj podizanje nivoa korišćenja satelitskih tehnologija koje su pokazale dokazane mogućnosti u vodoprivredi, imajući u vidu povećanje populacije Zemlje i nestajanje prirodnih resursa.

Daljinsko očitavanje Zemlje pruža podatke koji su ključni za procenu rizika od prirodnih nepogoda, a najviše od poplava (kao npr. količina kiše, podaci o nivou vodotokova, vrsti zemljišta i sl.). Ovaj način dozvoljava praćenje pogođenog područja “iz minuta u minut”, i pruža nadležnim institucijama trenutne podatke o stanju na terenu, objašnjava se u saopštenju.

Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE) osnovana je u avgustu 2016. godine, kao nevladina organizacija, sa sedištem u Beogradu i razvijena je kao krovna organizacija koja bi uključila sva relevantna lica, organizacije, akademske ustanove, privredna lica i predstavnike države iz oblasti svemirskog sektora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво