Veljko, mladi harmonikaš koji ne zna za neuspeh: 60 takmičenja – 60 nagrada!

Veljko Milojković, učenik srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, osvajanjem prvog mesta na prestižnom takmičenju u Francuskoj, u sviranju na klasičnoj harmonici u kategoriji juniora, potvrdio je da je svetska klasa. Ovaj maturant sa svim peticama, koji se ujedno priprema i za upis na fakultet, do sada je učestvovao na oko 60 takmičenja. Sa svakog se vratio sa nagradom.

Novo takmičenje i nova pobeda. I tako već čitavu deceniju. Kruna dosadašnjeg uspeha je prvo mesto na Svetskom kupu u Francuskoj.

„Ova nagrada koju sam osvojio zauzima posebno mesto u mom srcu jer je ta nagrada dokaz da sam dostigao neki svetski vrh što se tiče sviranja klasične harmonike“, kaže Veljko Milojković, svetski juniorski prvak u sviranju klasične harmonike.

Veljko ne zaboravlja one koji su doprineli njegovom uspehu.

„Veoma je bitan temelj, a temelj mi je postavio nastavnik Aleksandar Stanković u Aleksincu, zatim sam bio kod profesora Miljana Bjeletića, sada sarađujem sa prof. Milenom Stojanović kod koje sam u klasi ovde u Kraljevu“, objašnjava mladi virtuoz.

„Meni kao profesoru je izuzetno zadovoljstvo da radim sa Veljkom, zato što i mene to motiviše da iznalazim nove mogućnosti i nove motive da i drugim učenicima pokazujem umetničku muziku na harmonici, a svakako cilj umetnosti jeste da se bavimo lepim i dobrim“, smatra Milena Stojanović, profesorka harmonike u srednjoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Svakodnevno sviranje ne umanjuje želju za druženjem. Veljko je i član školskog orkestra.

„Mislim da svima u orkestru znači jer i pored svojih nagrada težimo ovim većim takmičenjima i većim nagradama, što je on dokazao da je moguće osvojiti. On je nama na neki način uzor, dosta nam pomaže i u radu, on je pored toga što je isto odličan svirač, bez obzira na svoje uspehe koji su stvarno veliki i jedni od najvećih on je pre svega dobar drug“, ističe Andrej Aćimović, učenik srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva.

Roditelji su mu, uz profesore, najveća podrška. Do sada nije imao pomoć grada, ali ni države. A za uspeh je neophpodna i dobra harmonika.

„Ova harmonika važi za jedan od najboljih instrumenata napravljenih do sada, posebno u toj fabrici 'Bugari'. Harmonika ima veoma veliki uticaj na samo sviranje, što bolja harmonika bolji i zvuk.“

Veljko objašnjava i da je kod izbora harmonike najbitnije da se čuje, da se oseti zvuk i boja tona.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи