Stepa Stepanović, vojvoda koji je iz naroda potekao i uz narod ostao

Upamćen je kao jedan od najskromnijih srpskih vojskovođa, koji je državi čak vratio polovinu penzije. Vojvoda Stepa Stepanović je govorio da je iz naroda potekao i uz narod ostao. Ove godine obeležava se sto godina od Solunskog fronta, čijim probojem je komandovao. Tragom Stepinog porekla, ekipa RTS-a je proveravala u kakvom je stanju njegova rodna kuća.

Želeo je da bude pop, a postao vojskovođa i to jedan od omiljenih u srpskom narodu. Učestvovao je u svim ratovima s kraja 19. i početka 20. veka. Mnogi danas misle da je vojvoda Stepa Stepanović bio Čačanin, a zapravo njegova rodna kuća nalazi se na tek desetak kilometara od centra Beograda.

Sledeće godine navršava se 90 godina od smrti Stepe Stepanovića. Slavni srpski vojvoda rođen je 1856. godine i to u Kumodražu. Kuća je dugo bila zaboravljena i napuštena, a tek 1974. godine dobija status spomenika. Prve ozbiljnije rekonstrukcije izvršene su tek 2013. godine.

U dvorištu nas dočekuje Aleksa Vladičić. Već pet godina čuva i održava rodnu kuću vojvode Stepe. Iako pred penzijom svakodnevno istražuje vojvodin život.

„Stepa je tu rođen, i osnovno obrazovanje je stekao u Kumodražu. Bila su tri brata: Jakov, Stepa i Marko. Takav je običaj u tadašnjoj Srbiji bio da jedan od braće ide na vojno školovanje. Izvlačenjem štapića, Stepa je bio taj koji je određen da se posveti vojnom školovanju“, objašnjava kustos u rodnoj kući Stepe Stepanovića, Aleksa Vladičić.

Od vojne škole životni put ga je vodio dalje na ratišta i frontove. Oženio se i dom osnovao u Čačku. Jedini se u porodici školovao, pa je zauzvrat braći ostavio imanje.

„Masa tih njegovih stvari se nalazi u kući u Čačku i u Vojnom muzeju na Kalemegdanu. Učinili smo dosta uz pomoć lokalne zajednice da se to stavi na turističku mapu i da se stavi na deo rute na putu za Avalu. Prva stanica bi bila ova kuća vojvode Stepe, a već druga na Avalskom tornju“, napominje Vladičić.

U rodnoj kući se danas nalaze njegove fotografije, novinski tekstovi, vojnička dokumenta, bista, ali i jedna soba sačuvana baš iz vremena njegovog detinjstva.

„Tako je autentično i ognjište i verige i dimnjak i jedan od kofera vojvodinih gde je svoju dokumentaciju čuvao, pazio. Imaju tamo i naćve za mešenje, stapa za maslac, češagija za konja, preslica, vreteno“, nabraja čuvar vojvodine kuće.

Kuća je do pre nekoliko godina bila pod korovom. Danas je preuređena, ali joj je potrebna dodatna sanacija uz neizostavno proširenje postavke.

„Imali smo neku inicijativu i želju da jedan od topova, s obzirom na to da je bio jedan od komandanata artiljerije, recimo na Jedrenu je komandovao artiljerijom Balkanskog saveza da jedan top instaliramo u dvorištu kuće. E, sad... videćemo da li ćemo naići na razumevanje Vojnog muzeja“, objašnjava Vladičić.

Od kustosa možete čuti i anegdote o vojvodi Stepi.

„Ovde gore, na ovim brdima je, evo ovo susedno brdo je, i to je ostalo zapisano, čuvao je goveda i jedan nestašni bik ubo ga je rogovima u stomak. Jedna vrlo promućurna seljanka strina mu je spasila život ušivši mu ranu. I posle toga, non-stop je, s obzirom na to da su stoka i volovi vukli topove i artiljeriju, govorio vojsci: 'Drž'te stoku čvrsto za rogove'“, prepričava čuvar rodnog doma Stepe Stepanovića.

Kumodraž, odakle je potekao vojvoda Stepa, najčešće posećuju sredovečni ljudi i poneka ekskurzija. Mnogi za ovu kuću i ne znaju iako se ovde može mnogo saznati o neobičnom vojvodi. Srbiji je mnogo toga dao, a od države tražio jedino da mu pokloni staru i oslepelu kobilu Vilu, sa kojom je prošao najvažnija ratišta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи