уторак, 20.03.2018, 10:05 -> 10:43
Извор: РТС
Ukusi Francuske širom planete
Sav taj puter, punomasni sirevi, ručak koji traje dva sata uz obavezno vino i sve to bez griže savesti i uz vitak struk! U čemu je tajna francuske kuhinje, koja se našla na listi svetske kulturne baštine?
To već četiri godine odgonetaju širom sveta i oni koji na licu mesta nikad nisu bili zahvaljujući manifestaciji „Ukusi Francuske“.
Inspiracija je bio je Ogist Eskofije, koji je davne 1912. godine organizovao Epikurovu večeru – istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedinstven meni za 60.000 zvanica.
Francuska večera biće širom planete služena 21. marta, ali manifestacija je u mnogim mestima već počela i trajaće nedelju dana.
Više od 3.000 najveštijih i posle stroge selekcije odabranih šefova kuhinja, ove godine i u avionima i kruzerima, uposliće svoje varjače i kutlače da bi ponudili najbolje od francuskog umeća i pomogli da se tradicija i prikaže i očuva pred naletom kulture brze hrane.
Redosled se zna: aperitiv, bogato predjelo, jedno ili dva glavna jela, za kraj sir, dezert i naravno, vino i šampanjac.
I onih koji bi da sve to probaju, ali i onih koji bi da kuvaju, iz godine u godinu je sve više pa je tako sada na spisku i 16 naših restorana u Beogradu i Novom Sadu.
Prvi put tu je i jedna naša ugostiteljska škola – iz Vrnjačke Banje. Jela mogu biti od lokalnih namirnica i sa lokalnim „šmekom“, ali jasno inspirisana ukusima francuske kulinarske tradicije.
Čari galskog blagoutroblja, praznik su za hedoniste, a za Francuze i pitanje nacionalnog indentiteta, pa nije čudo što je kulinarska fešta briga i Ministarstva spoljnih poslova.
Ove godine, trebalo bi dočarati regiju Bordoa koja je većini sinonim za vino, ali ko proba, pamtiće i guščiju džigericu, tartufe, ostrige, pršut, pačetinu, paštete...
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар