Lekare šokirao pacijent sa velikim vazdušnim džepom u glavi!

Starijem muškarcu koji se javio u bolnicu u Severnoj Irskoj, lekari su dijagnostikovali veliku rupu u prednjem delu glave, gde bi trebalo da je mozak!

Osamdesetčetvorogodišnji muškarac je došao u urgentni centar nakon serije padova i zapanjio doktore.

Naime, u bolnicu ga je poslao njegov lekar opšte prakse jer se u poslednjih nekoliko meseci osećao jako nestabilno na nogama, a tri dana unazad je osećao i slabost u levoj ruci i nozi. 

Detalji, koji su objavljeni u medicinskom žurnalu BMJ Case Reports, otkrivaju da analize krvi nisu pokazale ništa neobično, a nije bilo ni znakova slabosti na licu, problema u govoru ili bilo kakve konfuzije.

No, kada je muškarcu urađena kompjuterska tomografija i magnetna rezonanca mozga, medicinski tim je u čeonom režnju glave otkrio vazduhom ispunjenu šupljinu, prečnika čak devet centimetara!

„Usput“ su otkrili i benigni tumor, tačnije koštanu izraslinu u nazalnom sinusu, koja je izgleda „kriva za sve“.

„Vremenom je polako rasla, i pritiskala bazu lobanje, izazivajući malu eroziju“, kaže koautor izveštaja, dr Finli Braun, član tima koji se bavio slučajem.

„Zbog toga što vazduh struji kroz vaše sinuse, ima mogućnost da se probije svuda, pa je ušao preko te erozije u lobanju.“

Braun je dodatno objasnio da su ta erozija i tkivo iznad formirali neku vrstu jednosmernog ventila. „Vazduh može da uđe, ali ne može da izađe!“

Iako snimci deluju kao da ovom čoveku fali parče mozga, lekar ističe da to nije slučaj – verovatnije je da je vazduh sabio mozak.

„Kako se stvarao vazdušni pritisak, pošto se lobanja svakako neće pomeriti morao je mozak“, ističe Braun.

Pacijentu je ponuđena operacija ne bi li se otklonio pritisak na mozak, sanirala erozija i uklonila koštana izraslina. Međutim, kada su mu predstavljeni svi rizici, nije pristao.

„To je velika operacija za bilo koga u bilo kom dobu“, kaže Braun.

„Teoretski, mozak bi možda apsorbovao deo vazduha, ili bi telo moglo da ga apsorbuje, a isto tako bi moglo da bude još gore. Jednostavno ne znamo. Velike su šanse i za infekciju ili moždani udar.“

„Već je imao manji moždani udar, najverovatnije zbog dugotrajnog pritiska, pa pretpostavljam da bi mogao da se ponovi.“

Zbog toga je 84-godišnji muškarac podvrgnut samo preventivnom tretmanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво