Zašto su Finci najsrećniji na svetu?

Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, Finska je najsrećnija zemlja na svetu. Napredovala je za pet mesta u odnosu na prošlu godinu i sa vrha liste potisnula Norvešku. Od 156 zemlja obuhvaćenih istraživanjem Srbija je na 78. mestu, a na dnu liste je Burundi. Nordijske zemlje godinama su u prvih pet najsrećnijih zemalja na svetu, zbog jake ekonomije, obrazovanja, socijalne zaštite i brige o migrantima.

Uprkos oštroj klimi i nedostatku sunca, Finska je proglašena za najsrećniju zemlju na svetu. Na skali od nula do deset, Finci su svojoj zemlji dali ocenu 7,6. Zadovoljni su ekonomijom, bezbednošću, zdravstvenim i obrazovnim sistemom, što nije iznenađenje.

Finska je u svetskom vrhu po kvalitetu obrazovanja. Učenici imaju besplatne obroke, udžbenike, socijalno i zdravstveno osiguranje, plaćena su im i kampovanja, izleti i pozorišta. Nemaju testove i domaće zadatke do 16-te godine, kada polažu i prvi standardizovani test. Po znanju su među najboljima u svetu.

„Šalila sam se sa Amerikancima da mi ovde u Finskoj živimo američki san. Čitavo društvo podređeno je potrebama ljudi, od škola i univerziteta, besplatnog zdravstva do transporta. Sve funkcioniše odlično", kaže učiteljica Brajana Ovens.

„Sve službe i usluge su nam dostupne. Blizu naše zgrade je dnevni boravak za decu, tu su parkovi i brda za skijanje i sankanje, pa deca zaista mogu da uživaju", ističe jedan građanin Helsinkija.

U prvih pet najsrećnijih zemalja su i Norveška, Danska, Island i Švajcarska. Pokazatelji na osnovu kojih se meri sreća država su bruto domaći proizvod, društvena podrška, očekivano trajanje života, društvene slobode, velikodušnost i odsustvo korupcije.

„Nordijske zemlje drže vođstvo, jer rade na tome. Ljudi u tim zemljama veruju u svoje vlade i njihov sistem socijalne zaštite je, za razliku od drugih delova sveta, izuzetno jak. Sjedinjene Države su ove godine pale sa 14. na 18. mesto. Očigledno je da Amerika ima društvenu i zdravstvenu krizu", objašnjava Džefri Saks, direktor Mreže Ujedinjenih nacija za održivi razvoj.

Godišnji izveštaj Ujedinjenih nacija objavljuje se svake godine uoči međunarodnog dana sreće –20. marta. Od 156 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Srbija je na 78. mestu i od nje su u regionu bolje pozicionirane jedino Slovenija, na 51. i Mađarska na 69. mestu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи