„Nacionalna geografija“ priznala rasističku prošlost

Američki časopis „Nacionalna geografija“ saopštio je da je na rasistički način u prošlosti izveštavao o ljudima širom sveta. Ignorisane su sve druge rase osim bele, dok su ljudi druge boje kože prikazivani kao egzotični i divlji, što je doprinosilo utemeljivanju predrasuda, smatra urednica poznatog magazina, Suzan Goldberg.

Aprilsko izdanje, kojim se obeležava 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga, posvećeno je ljudima svih rasa, a u njemu su zamoljeni istoričari da daju svoje mišljenje o pređašnjim izdanjima Nacionalne geografije.

„Hajde da se suočimo sa današnjom sramnom upotrebom rasizma kao političke strategije i dokažemo da smo bolji od toga“, istakla je Goldbergova u uredničkom tekstu „Decenijama je naše izveštavanje bilo rasističko“, prenosi Bi-Bi-Si.

Urednica je navela da ju je neki arhivski materijal časopisa ostavio bez teksta, uključujući fotografiju australijskih Aboridžina iz 1916. godine uz opis: „Ovi divljaci nalaze se na poslednjem mestu lestvice inteligencije od svih ljudskih bića.“

Univerzitetski profesor Džon Edvin Mejson rekao je za Nacionalnu geografiju da je takav pristup ojačao je rasističke stavove u časopisu sa „izuzetnim autoritetom“.

To je objasnio time da je Nacionalna geografija sve do 70-ih godina ignorisala sve ljude drugih rasa osim bele, a i u retkim prilikama kada bi se našli u magazinu prikazivani su kao fizički radnici ili posluga.

Mejson je takođe istakao da su fotografije susreta sa domorodačkim stanovnicima stvarale atmosferu „nas i njih“ i produbljivale razdor između „civilizovanih i necivilizovanih“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

географија и садашњост

Ни сад није боља, али за то ће да се извини за 50 година.