Australija, sa poplavama stigli i krokodili

Severna australijska država Kvinslend, koja je bila na udaru četvorodnevnih obilnih kiša zbog kojih su tamo nastale poplave, sada se, sa povlačenjem vode, suočava s novom opasnošću – krokodilima.

Ovi „nezvani gosti“ stigli su u mali grad Ingham, u severoistočnom delu države, posle četvorodnevnih kiša zbog kojih su se reke izlile plaveći okolnu obradivu zemlju i onemogućavajući prilaz gradovima, pokazuju fotografije koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Tobi Milijard, istraživač koji se bavi krokodilima u Zoološkom vrtu u Kvinslendu, kaže da su ovi reptili poznati po tome što koriste poplavne vode u regionu da putuju u druge oblasti u potrazi za hranom.

„Neki krokodili vole kada pada kiša i koriste vodene struje za putovanje, to su veoma pametne životinje. Ali, lako se možete od njih zaštititi. Sve dok niste u vodi ili na samoj ivici obale, bićete bezbedni“, objasnio je Milijard.

Jutros je grupa učenika i nastavnika, koja se našla u nevolji zbog poplava, spasena iz izolovanog kampa južno od grada Talija, saopštio je protparol vatrogasne i spasilačke službe Kvinslenda.

Premijerka ove australijske države Anastasija Palaščuk rekla je medijima da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdile pune razmere štete, pogotovo kada je reč o prinosima banana i šećerne trske.

Vlada Kvinslenda proglasila je tu oblast zonom katastrofe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се