Na Novom Zelandu najtoplije leto ikad zabeleženo

Ovogodišnje leto najtoplije je ikad izmereno na Novom Zelandu, objavio je Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja. Prosečna temperatura bila je 18,8 stepeni Celzijusa, što je 2,1 stepena iznad proseka za razdoblje od 1981. do 2010. godine.

Najjači toplotni talas dostigao je vrhunac u Aleksandri na novozelandskom Južnom ostrvu 30. januara kada je zabeleženo 38,7 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura izmerena u zemlji u prethodnih 38 godina.

Navodi se da je temperatura mora oko Novog Zelanda bila šest stepeni iznad proseka.

U februaru su tu zemlju pogodila dva tropska ciklona - „Fehi“ i „Gita“, izazivajući štete velikih razmera širom zemlje.

Glavni naučnik nacionalnog instituta Kris Brandolino rekao je za Radio Novi Zeland da vrelo leto nije preveliko iznenađenje i u skladu je sa uslovima koje stvara „La ninja“, ali da klimatske promene znače da je verovatno da će se slični temperaturni rekordi nastaviti sve dok je emisija štetnih gasova visoka, prenela je Hina.

„To ne znači da će se rekordi rušiti baš svaki dan, svaku sezonu ili nedelju ili mesec. Ali u principu, može se očekivati da će se sledećih nekoliko dekada to nastaviti ako emisija štetnih gasova ostane ovakva“, istakao je Brandolino.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво