Ljuta borba belih gladijatora u Mokrinu

Na Svetskom prvenstvu u Mokrinu kod Kikinde 32. put su se takmičili gusani. Od sredine decembra svakog vikenda organizovana su kvalifikaciona nadmetanja uz učešće ukupno 127 belih gladijatora. Šampionsku titula ove godine pripala je domaćem borcu, gusanu Margitaresu.

Osmogodišnji Mokrinčanin, gusan Margitares, nakon devet minuta i 44 sekunde savladao je u finalu Batafona, gusana iz dvorišta Mirka Jolića. Srčano i vešto ponovio je uspeh od pre tri godine i osvojio svetsku titulu.

„On već godinama učestvuje u nadmetanjima i on je tako izležen i nadaren. Borac koji ima veliko srce i već godinama se bori i stiže do finala“, objašnjava Milorad Ristić iz Mokrina.

U borbi gusana dvogodaca slavio je Porzingis kojem je bilo potrebno čak 15 minuta i 15 sekundi bespoštedne borbe da savlada Gligora.

„Najbitniji je dobar odgoj, da ima uvek vode, da ima da se kupa. Ja imam kući baštu ograđenu gde je trava i gde je on. To je njegov život“, kaže Mirko Malogajski iz Mokrina.

Organizator takmičenja je mokrinsko Udruženje guščara „Belo pero" koje okuplja gotovo 80 odgajivača. Vlasnici gusana ističu da su borbe u prirodi uobičajene. U njima se mužjaci bore za naklonost ženki i što bolje potomstvo u budućnosti. Povreda nema, tek po koje iščupano pero.

„Ništa mi njih ne primoravamo i ne radimo na silu. Znači, to je nešto u njihovoj biologiji kad dođe sezona parenja“, navodi Živica Terzić, predsednik Udruženja guščara „Belo pero“.

Neobično takmičenje zvanično je registrovao i Unesko. Održava se od 1986. godine. Posetioci su i ove godine videli revijalni nastup mladih gusana, birano je najlepše jato, najstariji i najteži gusan i guska.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво